Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Eddig 32 ezer embert telepítettek ki Coloradóban

2012.06.27. 17:38

Az egyesült államokbeli Colorado Springs környékén szerdára 32 ezerre nőtt azoknak a száma, akiknek a gyorsan terjedő erdőtűz miatt el kellett hagyniuk lakóhelyüket.

A közép-nyugati Colorado államban, ahol a hegyvidéki terep rendkívüli módon nehezíti az oltást, a lángokat kedd délután csaknem 105 kilométeres óránkénti sebességű szélvihar szította a 38 fokot meghaladó rekordhőségben. A tűz a védelmi vonalakon áthatolva elérte Colorado Springs várost.

Anne Rys-Sikora, az oltásban részt vevő szolgálatok egyesített parancsnokságának szóvivője a légforgatásos sütőhöz hasonlította a kialakult állapotokat, amelyek szerinte „aligha lehetnének rosszabbak”.

Coloradóban egyébként egyszerre hét helyen tombol tűzvész. Közülük a legnagyobb, amely a High Park környékén ég, több mint 35 ezer hektárnyi területet perzselt fel. A villámcsapás okozta tűzvészben egy 62 éves nő életét vesztette. A High Parknál égő tűz például több hete lángol, és még mindig csak a 45 százalékát sikerült eloltaniuk.

A lángok terjedését a hatóságok megpróbálják légi oltással lelassítani. Az állam területén eddig 257 lakóház vált lángok martalékává. Az oltásra eddig 33,1 millió dollárt költöttek.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hőmérséklet a jövő hét elejéig nem száll 32 fok alá és az előrelátható időszakban eső nem várható.

A szomszédos Utah államban szerdán három helyről jelentettek erdőtüzet. Az időjárási körülmények miatt nem csak Colorado és Utah, de Wyoming és Montana államokban vörös riasztás van érvényben.