Mégsem Băsescu ment az EU-csúcsra

2012.06.28. 15:02
Traian Băsescu nem vesz részt az Európai Tanács júniusi ülésén, mivel megakadályozták alkotmányos jogköre gyakorlásában. Ezt csütörtökön jelentette be a román államfő.

Románia képviseletében Victor Ponta miniszterelnök utazott el csütörtök reggel Brüsszelbe, az Európai Unió állam- és kormányfőinek értekezletére annak ellenére, hogy szerdán a román alkotmánybíróság az államfőnek adott igazat a politikai társbérletben élő két közjogi méltóság vitájában. Az alkotmánybíróságszerint az államfő feladata képviselni az országot, dönthet viszont úgy – akadályoztatása esetén – hogy átruházza ezt a feladatot a miniszterelnökre.

Băsescu közölte: nem hatalmazta fel Pontát, hogy helyette képviselje Romániát Brüsszelben, de nem akarta az európai partnereket kínos helyzetbe hozni, és Romániát is meg akarta kímélni a presztízsveszteségtől.

Az alkotmánybíróságnak azt követően kellett állást foglalnia, hogy a Victor Ponta vezette kormány kizárta a román küldöttségből az államfőt. A külügy korábban olyan listát küldött Brüsszelbe, amelyről hiányzott Băsescu neve. E lista szerint a román küldöttséget Ponta vezette volna.

Az alkotmánybíróság megállapította, hogy az államfő kizárásával alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és az államfő között, majd leszögezte, hogy az alkotmány szerint az államfő képviselheti Romániát az EU-csúcson.

Ponta csalódottságát fejezte ki a talárosok határozata miatt. Élesen bírálta a kilenctagú testület öt tagját, akiket elfogultsággal vádolt. Szerinte az öt alkotmánybírát Băsescu nevezte ki, akik ezért mindig teljesítik az államfő óhajait. A kormányfő bejelentette, hogy az alkotmánybírósági döntés ellenére ő is el fog utazni az Európai Tanács ülésére azért, hogy képviselje a román nép érdekeit.

Romániában eddig azért nem merült fel ilyen élesen ez a vita, mert a rendszerváltás óta nem alakult ki még igazi társbérlet az eltérő politikai irányultságú állam- és kormányfő között.

Romániát 2007 óta az államfő és a kormányfő képviselte az EU-csúcsokon, de a Lisszaboni Szerződés elfogadása óta egy tagállamot csak egy közjogi méltóság képviselhet az ilyen találkozókon. Románia esetében ezt a feladatot mindig az államfő látta el.

Május elején azonban kormányváltás volt Romániában, és az addig ellenzékben lévő Szociálliberális Szövetség (USL) került hatalomra. Az új kormány megkérdőjelezte azt, hogy Romániát csak az államfő képviselheti külföldön, így a vita az alkotmánybíróság elé került.