Angelika
-4 °C
3 °C

Hongkong 15 éve került vissza Kínához

2012.07.01. 18:17 Módosítva: 2012.07.01. 18:18

Hongkong júlus 1-jén ünnepli a Nagy-Britanniától való elszakadás 15 éves jubileumát, ezért Hu Csintao kínai elnök személyesen is ellátogatott a kikötővárosba, hogy köszöntő beszédet mondjon, írja a BBC. Kisebb csoportok megpróbálták ugyan megzavarni a kikötői ünnepséget, de a szigorú biztonsági intézkedések miatt csak egyetlen aktivistának sikerült egy mikrofonba beleordítani, és emlékeztetni a hallgatóságot a 89-es Tienanmen téri vérengzésre. A bekiabálót a szervezők azonnal kizavarták a tengerparti épületből.

Július 1-jén lép hivatalába Hongkong Végrehajtó Tanácsának új feje, Leung Zan-jing kormányzó is, aki a 2007-ben újraválasztott Donald Tsangot váltja a pozícióban. Az állami megemlékezésen Hu Jintao elnök meleg szavakkal dicsérte Leungot és munkastábját, a 15. évfordulót pedig örömteli pillanatnak nevezte. Elismételte azt is, hogy a pekingi vezetés nem kivételezik Hongkonggal, nincs egy ország két rendszer-felállás, azaz a hongkongiaknak semmivel sincs több politikai szabadságjoguk, mint kínai szomszédaiknak.

Egy nappal korábban az elnököt még rendőrsorfallal és kordonnal kellett megvédeni a pekingi tüntetőktől. Az aktivistákat paprikaspray-vel felfegyverzett rendőrök zavarták szét, miután egy nagyobb csoport azt kezdte el követelni, kezdeményezzenek újabb vizsgálatot az egyik politikai aktivista halála ügyében.

Hongkong az 1840-es évek ópiumháborújának elvesztése után került brit fennhatóság alá, 1898-ban a Brit Birodalom 99 évre bérbe vette Lantau szigetét és az attól tőle északra lévő kisebb szigeteket. Előbb koronagyarmat majd függő terület lett, 1997. július 1-jétől viszont autonóm területként visszakerült a Kínai Népköztársasághoz, azzal a feltétellel, hogy 2047-ig fenn kell tartani a városban a kapitalista rendszert.