Temetési menetben robbantottak Szíriában

2012.07.01. 08:11

Legalább 82 ember vesztette életét szombaton Szíriában a lázadók és a kormányerők közötti összecsapásokban és merényletekben, közülük harmincan egy temetési menet résztvevői voltak, jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szemtanúkra és helyi aktivistákra hivatkozva. A Damaszkusztól 10 kilométerre keletre fekvő Zamalkában egyes beszámolók szerint autóba rejtett pokolgép robbant a tömeg közelében, más hírek szerint egy tüzérségi lövedék ölte meg a gyászolókat.

A közeli Dúmában több tucat embert öltek meg, több százan pedig megsebesültek a június 21. óta dúló harcokban, miközben a humanitárius helyzet kritikussá vált minden szinten. Az OSDH tájékoztatása szerint elfogyott az élelmiszer, nem működik az áram- és a vízszolgáltatás sem a településen. Sokan elmenekültek, de több mint száz család bezárkózott otthonában, és rettegésben él a fosztogatások és a lövöldözések miatt. A férfiakat letartóztatták vagy megölték a rendfenntartó erők.

A damaszkuszi Hadzsar al-Aszvad negyedbe tíz teherautóval érkeztek katonák, hogy megrohamozzák a feltételezett lázadók és katonaszökevények házait. A Dzsobar negyedben, valamint a fővárost övező tartományban fekvő Ain Tarmában összecsapások dúltak a fegyveres lázadók és a hadsereg alakulatai között. Deir-ez-Zór városban nyolc civilt öltek meg tüzérségi lövedékek, Idlíb tartományban pedig kilenc polgári személy vesztette életét.

Az OSDH becslései szerint a lázadás kezdete, 2011 márciusa óta több mint 15 800 ember halt meg az erőszakban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport