Pena Nieto nyerte a mexikói elnökválasztást

2012.07.06. 17:47

A mexikói választási bizottság elnöke pénteken bejelentette, hogy hivatalosan is Enrique Pena Nieto nyerte a mexikói elnökválasztást - írja a BBC. Az eredményhirdetésre azután került sor, hogy a mexikói elnökválasztás és parlamenti választás szavazatait „logikátlanságok miatt” részlegesen újraszámlálták.

A hétfői, nem hivatalos eredmények szerint az elnökválasztást az országot korábban hetven évig kormányzó, de egy ideje ellenzékbe szorult Intézményes Forradalmi Párt jelöltje, Pena Nieto nyerte 38,15 százalékkal. Ellenfele, a baloldali Manuel López Obrador, Mexikóváros volt polgármestere 31,64 százalékot szerzett.

Obrador mindenféle csalással vádolta ellenfelét, aki szerinte több millió szavazatot vásárolt, illegálisan finanszírozta kampányát, és még a média is őt támogatta. Ezután a választási bizottság vezetője úgy döntött, hogy a 143 ezer szavazóurna közül 78012-nek a tartalmát újraszámolják, csakúgy mint a szenátusra leadott szavazatok 61,3 és a képviselőházra leadott szavazatok 60,3 százalékát is.

Az újraszámolt eredmények szerint Nieto 38,2, míg ellenfele csak 31,5 százalékot szerzett, így most már hivatalosan is Nieto a győztes. Az elnökválasztáson harmadik helyen végzett Josefina Vazquez Mota már elismerte Nieto győzelmét, Obrador ugyanakkor azt nyilatkozta, a választások eredményét a választási ügyekkel foglalkozó bíróságon fogja megtámadni. Nieto szerint az őt ért vádakból semmi sem igaz, és azt tervezi, hogy bepereli az őt rágalmazó ellenfeleit.