Tízezrek a londoni World Pride-on

2012.07.07. 21:06 Módosítva: 2012.07.07. 21:12
Több tízezres, karneváli hangulatú felvonulást tartottak szombaton Londonban a hagyományos éves World Pride napja alkalmából. A konzervatív párti polgármester idén külföldi útja miatt nem tudott ott lenni, de a városháza főtámogatóként 100 ezer fontot (36 millió forintot) adott a rendezvény megszervezésére.

A rendezvény hivatalos szervezője a Pride London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.

Az idén - finanszírozási problémák miatt - a korábbi évek több százezres tömegrendezvényeihez képest valamelyest visszafogottabb volt a londoni World Pride, azonban így is tízezrek vettek részt a népünnepély jellegét öltő felvonuláson, amely a Baker Streetről az Oxford Streeten és a Regent Streeten át a Trafalgar térig haladt.

A rendezvény alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek; így a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába.

A Whitehallról nyílik a brit miniszterelnöki rezidenciának otthont adó utca, a Downing Street.

Boris Jonhson, London konzervatív párti polgármestere - aki a korábbi években rendre a menet élén haladt - ezúttal külföldi útja miatt nem volt jelen, ám az általa vezetett városháza 100 ezer fonttal (36 millió forinttal) támogatta a rendezvényt.

A londoni melegfelvonulás fő támogatói között van a főváros polgármesteri hivatala mellett az országos szakszervezeti szövetség (TUC), amely a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is külön pavilonnal volt jelen a rendezvények központi helyszínén, a Trafalgar téren.

A téren felállított hatalmas színpadon estébe nyúló koncertsorozat szórakoztatta az összegyűlt tízezreket.

A szűkösebb finanszírozás miatt az idén elmaradt a Soho vigalmi negyedében hagyományosan megrendezett, hajnalig tartó utcabál, ám hivatalos szervezés nélkül is ezrek vigadtak a Soho pubokkal, bárokkal szegélyezett utcáin.

A szombati demonstráción az idén is külön csoportokban vonultak fel a különböző közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek másságukat nyíltan vállaló képviselői; a menetben lehetett látni például egyenruhában vonuló rendőröket, mentősöket és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) alkalmazottait.

A World Pride minden évben a londoni nyár egyik fő turistalátványossága, és - ahogy a rendezvény elnevezése is utal rá - a világ minden részéről érkeztek részvevők.  • Tippek
  • Árfolyam