Több mint százan haltak meg a krasznodari árvízben

2012.07.07. 21:14 Módosítva: 2012.07.07. 21:53

Már száznégy holttestet találtak az árvíz sújtotta Krasznodari területen - közölte szombat este az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság. A legfőbb ügyészség mellett működő testület tájékoztatása szerint a leginkább sújtott Krimszki járásban 92 ember halt meg, és vannak köztük gyerekek. Az áldozatok többsége vízbe fulladt, de a terület székhelyén, Krasznodarban öt ember áramütés miatt veszítette életét. Az áldozatok többsége saját házában fulladt meg, a hirtelen jött víz azonban elsodorta a holttestek zömét. Az áldozatok között nincs külföldi turista.

Az esőzések pénteken kezdődtek a Fekete-tenger menti, a Kaukázus északnyugati lejtőinél elterülő, Kubánynak nevezett vidéken. A meteorológiai szolgálat szerint 16 óra leforgása alatt annyi eső zúdult a térségre, amennyi 4-5 hónap alatt szokott. A hatalmas mennyiségű csapadék miatt kiléptek a medrükből a hegyi folyók és patakok, az elmúlt hetven év legsúlyosabb árvizét okozva a térségben. Krimszk város környékét szombatra virradóra négy-, más hírek szerint hétméteres víz lepte el, álmukban érve a település lakóit.

Várhatóan szombaton és vasárnap is folytatódnak az esőzések, de a rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint újabb árhullám nem várható.

A legfrissebb adatok szerint az ár mintegy ötezer házat, pincéket és gazdaságokat öntött el. Több helyen szünetel az áramszolgáltatás, 11 személyvonatot más irányba tereltek. Néhol a víz magassága fél méterrel meghaladta a vasúti töltések szintjét. A legsúlyosabb helyzet Gelendzsikben és Krimszkben alakult ki. A legnagyobb oroszországi fekete-tengeri kikötőben, Novorosszijszkban nem működik az olajterminál, és a gabonaszállítmányok átrakodását is felfüggesztették.

Az áradás amilyen gyorsan jött, ugyanolyan gyorsan távozott Gelendzsikben, de Krimszk környékén lassabban húzódik vissza a víz. A város mellett a hatóságok sátortábort építenek ezer ember befogadására.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szombaton a térségbe repült, helikopterről tekintette meg a tragédia helyszínét. Odaérkezett Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyezetek minisztériumának vezetője és Alekszandr Basztrikin, az ügyészségi nyomozó bizottság vezetője is.

Közben az orosz médiában találgatások láttak napvilágot arról, hogy mi okozhatott ilyen súlyos és váratlan árvizet. Egyes híresztelések szerint egy Krimszk melletti víztározóból leengedett víz idézte elő, más értesülések szerint átszakadt a víztározó gátja, de a rendkívüli helyzetek minisztériuma ezt cáfolta.

Alekszandr Tkacsov krasznodari kormányzó helikopterről szemlélte meg a katasztrófa sújtotta területet, majd vezetésével válságstáb ült össze a helyzet megvitatására. Kubányban rendkívüli helyzetet hirdettek. A tengerparti gyerektáborokban 7130 gyerek üdül, de Tkacsov szerint őket semmi sem veszélyezteti. Egy víz alá került gyerekkórházból viszont 400 gyereket kellett kimenekíteni.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvából repülőgépet és helikoptereket küldött, amelyek mentőalakulatokat szállítanak az elemi csapás következményeinek elhárításában való segítségnyújtásra.