Leszámolás nigériai keresztény falvakban

2012.07.08. 21:31

Legalább 90 ember halt meg vasárnap Nigériában keresztény falvakban, ahol ismeretlenek csoportjai megtorló akciókat hajtottak végre, összecsapva a vallási indíttatású erőszakos cselekményeket megfékezni akaró hatóságokkal is.

A vallási erőszak elleni harcra megalakított – rendőrökből és katonákból álló – különleges bevetésű erők szóvivője az AP hírügynökségnek elmondta: Jos városa környékén több keresztény faluban csoportosan támadtak az ottani lakosokra.

A támadók meglehetősen „ravasz” eszközöket alkalmaztak, például néhányan rendőri egyenruhát és golyóálló mellényt viseltek. Az erőszakos cselekmények megfékezésére bevetett hatósági fegyveresek órákig harcoltak, két rendőr is életét vesztette.

A helyi vöröskereszt önkéntesei az összecsapások után 52 holttestet számoltak össze, több mint 300 ember vált hajléktalanná a támadások következtében. A Hszinhua kínai hírügynökség ugyanakkor vasárnapi híradásában már legalább 90 halálos áldozatról számolt be.

Nem ez az első alkalom, hogy véres leszámolások történnek muszlim pásztorok és keresztény falusiak között Nigéria középső részében, Jos környékén. A keresztény földművesek és a muzulmán pásztorok állandó harcban állnak egymással.

Két héttel ezelőtt ugyancsak vallási indíttatású összecsapások színhelye volt az afrikai ország: legalább 80 ember halt meg Észak-Nigériában az iszlamista szélsőségesek által elkövetett merényletek nyomán kitört összecsapásokban. Akkor a Boko Haram nevű iszlamista szervezet tagjai vívtak tűzpárbajt a biztonsági erőkkel.