Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Bizalmat kapott az új görög kormány

2012.07.09. 06:04

Bizalmat kapott a parlamentben a konzervatívok vezette új görög kormány. Andónisz Szamarász kormánya a privatizáció felgyorsítását és reformokat ígért programjában.

A bizalmi szavazás eredménye nem volt váratlan, a konzervatív Új Demokrácia vezette hárompárti koalíciónak 179 szavazata van a háromszáz fős parlamentben. A koalíciós pártok, az Új Demokrácia, a Pánhellén Szocialisták és a Demokratikus Baloldal összes képviselője igennel szavazott.

A kormányprogramot pár órával azelőtt fogadták el, hogy Brüsszelben újra tárgyalások kezdődnek Görögország megsegítéséről. Az újabb uniós támogatások feltétele volt a reformprogram elfogadása.

A hárompárti koalíció a választások után még követelések sorával állt elő arról, hogyan kéne megváltoztatni az EU-val és az IMF-fel kötött megállapodást. De mivel külföldi segítség nélkül az ország nem maradhatna talpon, végül szinte mindenben engedtek.

Szamarász pénteken határozottan azt ígérte, hogy Görögország az energiapiac liberalizációját és több állami vállalat, többi között a vasúttársaság magánosítását is végrehajtja a következő években. A túlburjánzó állami szektort is átalakítják, tíz állami intézményt vagy összevonnak, vagy megszüntetnek.

"Nem akarjuk megváltoztatni a mentőcsomag célkitűzéseit, csak azokat, amelyek recessziót okoznak és akadályoznak bennünket ezeknek a céloknak az elérésében" - mondta a görög kormányfő a bizalmi szavazás előtti beszédében.  • Eladnék
  • Hírek