Leváltották a pozsonyi rendőrakadémia rektorát

2012.07.12. 14:04 Módosítva: 2012.07.12. 14:34
A pozsonyi rendőrakadémia szenátusa leváltotta posztjáról az oktatási intézmény rektorát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsít a rendőrség.

A rektort a Mahoney fedőnevű akció során még június végén vette őrizetbe a rendőrség. Szlovákia történetében korábban nem volt példa arra, hogy egy felsőoktatási intézmény rektorát elfogják.

A vizsgálati szervek szerint a rektor – az akadémia két másik alkalmazottjával együtt – manipulálta a felvételi vizsgákat, amiért több esetben kenőpénzt fogadott el.

A szlovák belügyi tárca, tekintettel a jelenleg is folyó vizsgálatra, nem közöl részleteket a nyomozás eredményeiről, de a rendőrség az őrizetbe vételt követően közölte: a rektor és társai az idei évben huszonkilenc jelentkezőt vettek fel jogosulatlanul az akadémiára, két esetben pedig összesen ötezer eurónyi kenőpénz elfogadását is bizonyítani tudják a rendőrök.

A rektor először bevallotta az ellene felhozott vádakat, majd arra hivatkozva, hogy hosszú betegség után tett vallomást, visszavonta a beismerést. A rendőrök közben azt is vizsgálják, hogy vajon a korábbi években is sor került-e az akadémián ilyen visszaélésekre.

A rektor szabadlábon védekezhet. A szenátusnak a rektort leváltó döntését még Robert Kaliňák belügyminiszternek és Ivan Gašparovič államfőnek is jóvá kell hagynia.

Policajná akadémia

A szlovák bűnüldöző szervek az 1984-ben készült Rendőrakadémiából merítették az akció fedőnevét, ami a 80-as évek egyik legnépszerűbb amerikai vígjátéka volt, nem csoda, hogy 1994-ig hat folytatást kapott. A széria sikere elsősorban annak volt köszönhető, hogy rendszeresen visszatérő, vicces karakterek próbálták felgöngyölíteni az aktuális bűnügyeket. Ilyen volt többek között a gigamellű kiképzőőrmester (Leslie Easterbrook), a fegyverfetisiszta Tackleberry, a félhülye Lassard parancsnok vagy az örök humorforrás, a hasbeszélő fekete zsaru (Michael Winslow). A sorozat húzóembere azonban végig Steve Guttenberg figurája, Mahoney volt, aki rendszeresen élen járt a kollégái szívatásában: természetesen ő volt az is, aki egy príma csajozós buli ígéretével küldte az újoncokat a legendás Kék Osztriga bárba. (Szűcs Gyula)