Magyar sportoló ellen tiltakozik egy angol falu

2012.07.13. 00:40 Módosítva: 2012.07.13. 11:44

Az angliai Corfe Castle falu lakói megakadályozták, hogy a magyar Veres Richárd az olimpiai lánggal a településen fusson keresztül – írja a Guardian című angol lap.

A helyeik azért tiltakoztak a húszéves magyar kickboxbajnok miatt, mert a település egyik lakója, Michael Turner ellen egy marketinges cég összeomlása miatt eljárás folyik Budapesten. A helyiek szerint az angol férfi hónapokat töltött szerintük borzalmas körülmények között magyar börtönben.

A település községi tanácsa szerint rossz vicc, hogy ezek után a magyar Veres Richárd viszi az olimpiai lángot a falun keresztül. A helyiekben felmerült, hogy traktorokkal állják el a lángvivő útját, végül azonban inkább az útvonalszervezől döntöttek módosításról a tiltakozástól tartva: Veres egy kilenc mérföldes kitérővel a szomszéd falun, Woolon keresztül viszi majd a fáklyát.

Megrökönyödve olvastuk a Guardian cikkét, Richárd az eredeti program szerint pénteken, helyi idő szerint 12:12-kor kapja meg az olimpiai lángot" - mondta Róth Dániel, Veres klubja, a Halker Király Team közönségkapcsolati felelőse. Róth reggel beszélt Veressel, aki semmilyen ellene irányuló akcióról és útvonalmódosításról nem tudott, nyugodtan készült a váltóra. Amint lefutja a részét, beszámolnak a futásáról.

A 30 éves Turnert és egy másik 39 éves angol férfit a magyar hatóságok csalással vádolják. A Dream Espana nevű cégük még 2005-ben omlott össze, több száz magyar állampolgár azt állítja, hogy a kanári-szigeteki nyaralásokat szervező cég elveszítette a pénzüket. A BBC szerint az elúszott pénz 18 ezer font, vagyis nagyjából 6,6 millió forint. A két férfi tagadja a vádakat. Turner apja saját bevallása szerint a család teljes, 100 ezer fontra rúgó vagyonát arra költötte, hogy a fiát kiszabadítsa a budapesti letartóztatásból. Még Dél-Dorset térségének parlamenti képviselője is Budapestre utazott, hogy bevesse tekintélyét Turner szabadon bocsátásáért.

A cég tulajdonosai négy hónapig voltak előzetes letartóztatásban Budapesten, miután Nagy-Britanniában nemzetközi elfogató parancs alapján elfogták és kiadták őket Magyarországnak. Az ügyben novemberben várható ítélet.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM