Ban Ki Mun és Clinton felháborodását fejezte ki a treimszai mészárlás miatt

2012.07.14. 00:04

Felháborodásának adott hangot Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken amiatt, hogy a szíriai kormányerők az előző nap tömegmészárlást hajtottak végre egy faluban, Hama környékén.

Az ENSZ főtitkára megvádolta a szíriai kormányt azzal, hogy megsértett több ENSZ-határozatot a treimszai tömegmészárlással, amelyben nehézfegyverekkel legalább száz ember halálát okozta. A falu elleni támadás súlyos kétséget vet fel avval kapcsolatban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök komolyan gondolja az ENSZ által támogatott szíriai béketervet. „A lehető legerősebb jelzőkkel ítélem el, hogy (a kormányerők) – tekintet nélkül bárkire – nehéztüzérséget vetettek be lakott területek ellen, példának okáért helikopterekről” – olvasható Ban közleményében. A főtitkár felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy hozzon kollektív döntést az ügyben. Ha a BT nem cselekszik, akkor azzal „felhatalmazást ad a további mészárlásra” – tette hozzá.

Hillary Clinton szerint a Treimsza elleni támadásról érkező beszámolók „vitathatatlan bizonyítékát adták annak, hogy a rezsim szándékosan gyilkolt le ártatlan falusiakat. Azonnali tűzszünetet kérünk Hamában és környékén, hogy az ENSZ megfigyelőmissziója bejuthasson Treimszába” – közölte az amerikai diplomácia Thaiföldön tartózkodó vezetője egy Washingtonban kiadott nyilatkozatban.

„E rémtettek elkövetői nem kerülhetik el a felelősségre vonást” – tette hozzá, egyúttal sürgette az ENSZ BT-t: tegye egyértelművé Damaszkusz számára, hogy a történteknek következményei lesznek. Egyúttal figyelmeztette a BT-t, hogy „a történelem el fogja ítélni, ha nem cselekszik”. „A BT tagjainak fel kell tenniük maguknak a kérdést: hagyják-e továbbra is az Aszad-rezsimnek, hogy elkövesse rettenetes bűncselekményeit saját népe ellen, és egy ilyen örökséget hagynak maguk után” – jelentette ki. Kimondatlanul, de Oroszországra és Kínára gondolt, amelyek a BT-ben mindeddig megakadályozták, hogy büntetőintézkedéseket vezessenek be Szíria ellen.

Robert Mood tábornok, az ENSZ szíriai megfigyelőcsoportjának vezetője pénteken megerősítette, hogy a kormányerők csütörtökön a szárazföldről és a levegőből egyaránt támadást intéztek a település ellen, harckocsikkal és helikopterekkel lőtték azt.