Hillary Clinton támogatja Egyiptomot

2012.07.14. 22:03

Az Egyesült Államok szilárdan támogatja Egyiptomot a demokratikus kormányzás teljes körű megteremtésében - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton Kairóban, miután megbeszélést folytatott az új egyiptomi államfővel.

Clinton első alkalommal találkozott Egyiptom újonnan megválasztott iszlamista elnökével, Mohamed Murszival. A tárgyalásokat követően úgy nyilatkozott, hogy az egyiptomiak joga dönteni az előttük álló útról, amely "párbeszédet és kompromisszumot, igazi politikát igényel". Murszit arra kérte, hogy tartsa tiszteletben az összes állampolgár jogait, beleértve a kisebbségeket és a nőket, és dolgozzék a konszenzusos alkotmány elfogadása érdekében.

Clinton azt is hangoztatta, hogy Washington támogatja a demokratikusan megválasztott kormányt, valamint azt, hogy a hadsereg vonuljon ki a politikából és kizárólag nemzetbiztonsági feladatokat lásson el.

Megígérte, hogy az Egyesült Államok hozzájárul gazdaságilag Egyiptom stabilitásához, beleértve egymilliárd dollár leírását az egyiptomi adósságból. Ezenkívül Washington segíteni fogja Kairót az egyéni és nemzetközi intézményi hitelezőivel való kapcsolatában - mondta.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor kérte az új egyiptomi vezetést, hogy tartsa tiszteletben az Izraellel 1978-ban kötött békeszerződést, amivel garantálhatja a térség biztonságát.