Ivó, Milán
EUR 384,66 Ft
USD 363,55 Ft
5 °C
26 °C

Csúcsértekezlet a kongói válság miatt

2012.07.15. 08:22

Az afrikai nagy tavak térségének államai külön csúcsértekezletet szentelnek a kongói válság kezelésének – jelentették be az Afrikai Unió (AU) szombaton kezdődött tanácskozásán. A külön konferencia vasárnap lesz Addisz-Abebában, a szervezet székhelyén. Joseph Kabila, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke már úton van az etióp főváros felé, a Kongóval szomszédos Ruanda államfője, Paul Kagame pedig már ott is van – közölte az AU Béke és Biztonsági Tanácsa.

A testület foglakozott a mali helyzettel is, ahol a meglátása szerint  fel kell oszlatni a márciusi katonai puccs nyomán megalakult juntát, amely formailag ugyan megszűnt, de a gyakorlatban továbbra is beleavatkozik a polgári kormányzat helyreállítását célzó átmeneti folyamatba.

Az afrikai államok július 31-ig adtak határidőt a nemzeti egységkormány megalakításához, különben szankciókat hoznak Mali ellen. Az AU a Mali északi felében kialakult helyzettel kapcsolatban megerősítette, hogy az ország területi egysége nem képezheti vita tárgyát. Addisz-Abebában előbbre léptek Szudán és Dél-Szudán ellenségeskedése ügyében, amennyiben találkozott, és hajlandó volt kezet fogni egymással a két ország elnöke, és elhatározták, hogy tárgyalásokat folytatnak vitáik békés megoldásáról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás