Turistának öltözött férfi robbantott Burgaszban

2012.07.19. 09:01 Módosítva: 2012.07.19. 12:43

A merénylő is meghalt a burgaszi támadásban, legalábbis a bolgár hatóságok jelenlegi információi szerint. Szemtanúk és a repülőtéren lévő kamerák felvételei szerint egy hosszú hajú, rövidnadrágos, hátizsákos férfi járkált a parkolóban az autók között. A férfit nem lehetett megkülönböztetni a többi turistától.

A bolgár rendőrség csütörtökön közzétette a burgaszi öngyilkos merénylő fényképét és a biztonsági kamerák felvételeit. A videón egy fiatal, hosszúhajú fiatalmembert látni, az arcát azonban eltakarja a sötét napszemüveg és egy baseball-sapka. A rendőrségnek még mindig nem sikerült azonosítania az elkövetőt, pedig sikerült levenni a merénylő ujjlenyomatait is. A lakosság segítségét kérik, hátha valaki felismeri.

A férfinél találtak egy jogosítványt, amelyet az Egyesült Államokban, Michiganben adtak ki. Az amerikai és izraeli hatóságokkal való adategyeztetés után azonban kiderült, hogy a dokumentum hamis. Így a merénylő személyazonosságát egyelőre nem sikerült megállapítani.

tag-reuters (2)
Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

A merénylet szerdán, kicsivel délután öt után történt. A plovdivi rendszámú busz, a Sztarbusz nevű cég tulajdona volt. Amikor az izraeli turisták elkezdtek felszállni a buszba, a férfi is odament, levette a hátizsákját és betette a csomagtérbe a többi táska közé. Ezután robbant fel a bomba.

A robbanás után két további busz is kigyulladt. A helyszínre érkező mentők nagyon sok megégett testet vettek ki a buszból. Az áldozatok között van az utazási iroda egyik női munkatársa. A szemtanúk szerint a földön kúszva próbált kimenekülni a lángokból, de néhány perccel később meghalt. A nő állampolgársága még nem ismert.

A helyszíni tudósítók szerint a busz fiatalokkal volt tele, az áldozatok és a sérültek között gyerekek is lehetnek. A buszon, illetve annak közelében 47-en voltak. Csütörtök reggeli összesítés szerint hat izraeli turista és két bolgár állampolgár halt meg, köztük a busz sofőrje is. A nyolcadik áldozat csütörtökön a kórházban halt bele sérüléseibe.

A robbanásban harmincegyen sebesültek meg. Az izraeli külügyminisztérium megerősítette csütörtök reggel, hogy a burgaszi merényletben megsebesült 32 emberből legalább 31 izraeli állampolgár. Utóbbiak közül háromnak az állapota súlyos. A 28 könnyebb sebesültet burgaszi kórházba szállították, a három súlyos sérültet pedig Szófiába.

Izraeli katonák érkeztek Burgaszba
Izraeli katonák érkeztek Burgaszba
Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a rádióban az Irán támogatta Hezbollah libanoni síita milíciát tette felelőssé a történtekért. "A terrorizmus világméretű hullámával állunk szemben (...) a burgaszi merényletet a Hezbollah emberei hajtották végre iráni megbízásra" - mondta Barak. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a burgaszi merénylet tetteseit és megbízóikat, és megbüntessük őket" - tette hozzá.

Az iráni állami televízió visszautasította azt a vádat, hogy Teheránnak szerepe volt a robbantásban. A televízió honlapjára csütörtökön feltett kommentár "nevetségesnek" és "szenzációhajhásznak" nevezte az izraeli vádakat, próbálkozásoknak Irán és szövetségesei, például Szíria hitelének rontására. Hivatalos iráni nyilatkozat mindamellett nem hangzott még el az ügyben.