Bőrbajban szenved Julija Timosenko

2012.07.19. 21:45
Ügyvédje szerint ismeretlen bőrbetegségben szenved a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt és jelenleg egy harkivi kórházban gerincsérvvel kezelt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédje. A kijevi vezetés szerint csak a per kezdetét próbálja húzni.

"Két hete Julija Timosenkót ismeretlen betegség támadta meg, amely bőrének nagy felületét sújtja, főleg a hátát és a karját" – közölte Szerhij Vlaszenko csütörtökön újságírókkal a harkivi kórházból távozva, ahol ügyfelét több mint két hónapja kezelik.

A helyi orvosok nem tudják, hogy mi a baja – mondta az ügyvéd, de arra nem válaszolt, hogy miért csak most számolt be a betegségről. A betegség tüneteinek kezelése összeegyeztethetetlen a gerincsérv kezelésével, így az utóbbit fel kellett függeszteni – tette hozzá.

Az ellenzéki politikust első perében azzal vádolták, hogy a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötésekor kormányfőként visszaélt hivatali hatalmával. Jelenleg folyik ellene egy másik per, amelyben azzal vádolják, hogy egy magánvállalat vezetőjeként adócsalást követett el és sikkasztott.

Közben már nemcsak a Timosenkóra 2011 októberében kiszabott hétéves börtönbüntetés fellebbviteli tárgyalása zajlik, de egy újabb eljárás is indult ellene, amelyben további 12 évi szabadságvesztéssel fenyegetik hűtlen kezelés és sikkasztás vádjával. Nyugati megfigyelők szerint konstruált vádakról van szó.

Julija Timosenko tagadja a vádakat, és személyes bosszúval vádolja Viktor Janukovics elnököt, aki legyőzte őt a 2010-es elnökválasztáson. A politikus elítélése válságot okozott Ukrajna és az Európai Unió viszonyában. Az EU szerint Julija Timosenko pere nem volt tisztességes, átlátható és pártatlan.

A per kezdetét Timosenko egészségi állapota miatt már kétszer is el kellett halasztani. A kijevi vezetés a felelősséget mindezért az ellentáborra hárítja. Azt hányják Timosenko kezelőorvosa, Lutz Harms német orvos szemére, aki a kelet-ukrajnai városban kezeli a bebörtönzött volt kormányfőt, hogy az ellenzék vezetője a megfelelő diagnózis kiállításáért fizeti őt.

Az újabb vádemelésnek nyugati diplomaták szerint megvan a maga célja. A kormány számára rendkívül fontos, hogy a nemzetközi megfigyelőknek felmutathasson egy egyértelműen politikai háttér nélküli ítéletet. Annak érdekében, hogy diszkreditálhassák Timosenkót, aki még mindig az ország egyik legnépszerűbb politikusa, részleteket tárnak a nyilvánosság elé az egykori "gázhercegnő" fényűző életéről.

A sajtóban tálalták például Timosenkónak az 1990-es évek közepén Moszkvában tett bevásárló körútjait, amikor egy gázipari vállalkozás főnökasszonyaként éjszakánként több ezer dollárért szállt meg luxusszállodákban, s drága nerc- és kékrókabundákkal halmozta el magát. A havi mintegy 300 eurós ukrajnai átlagbért figyelembe véve mindez az irigység ideális táptalaja.