Belehalt sérüléseibe a szír hírszerzés főnöke

2012.07.20. 11:57

Belehalt sérüléseibe Hisám Behtjár szíriai hírszerzési főnök, jelentette a Szíriával szövetséges libanoni párt, a Hezbollah hírtelevíziója, az al-Manar. Behtjár abban a szerdai robbantásban sérült meg, amiben a védelmi miniszter és helyettese, Bassár el-Aszad sógora is életét vesztette.

A szerdai damaszkuszi robbantás és az utána városszerte kirobbanó összecsapások - melyek között volt olyan is, amit az elnöki palotától párszáz méterre vívtak - fordulatot jelzett a lassan másfél éve húzódó polgárháborúban. A szír ellenzék a támadással jelezte, hogy immár a rezsim legfőbb vezetői ellen is csapást tud mérni.

A szír ellenzék egészen mostanáig jellemzően az ország északkeleti vidékein, a török határ mentén tudott ellenállni a kormányerőknek, amelyek megtorlásként válogatás nélkül, a civil lakosságot nem kímélve bombázták az ellenzéki ellenőrzésű városokat. A fordulatot jelzi, hogy északon előre tört a szabad szír hadsereg (FSA) és a török határon két átkelőt is ellenőrzése alá vont. De elfoglalták az egyik legjelentősebb iraki-szír határátkelőt, Abu Kamalt is. A török átkelők elfoglalása stratégiai és humanitárius szempontból is fontos, így már könnyebben juthatnak fegyverekhez. Az iraki átkelő ilyen szempontból jelentéktelenebb, az iraki kormány inkább Aszaddal szimpatizál, mert a felkelők jellemzően inkább szunniták. A felkelők fő támogatója Katar és Szaúd-Arábia, a Szíriával szövetséges Irán legfontosabb térségbeli riválisai.

Az események gyorsulását jelzi az is, hogy eddig a csütörtök volt a szíriai háború legvéresebb napja. Az ország szerte zajló összecsapásokban 139 civil, 98 katona és 65 felkelő vesztette életét.