Vegyi fegyvereket vethet be a szír hadsereg a felkelők ellen

2012.07.21. 17:45

Vegyi fegyverek bevetésére készül a felkelők ellen a szíriai hadsereg, vélekedik egy dezertált tábornok, Musztafa as-Sejk. Szerinte a szerdai damaszkuszi robbantás után, amiben Aszad védelmi minisztere, sógora és a hírszerzés két vezetője is életét vesztette, a hadsereg elkezdte kiosztani a raktárokból a vegyi fegyvereket.

A szír vezetés korábban tagadta, hogy ilyenre készülne. Pedig már nyugati és izraeli hírszerzők is azt állították a múlt héten, hogy a hadsereg elszállítja a raktárokból a vegyi fegyvereket. Az azonban nem világos, hogy ezt elővigyázatosságból teszi-e, vagy bevetésükre készül.

Izrael pénteken jelentette be, hogy szükség esetén katonai csapást mér a fegyverraktárakra. Izrael attól tart, hogy a vegyi fegyverek terrorista csoportok, például a Szíriában is aktív al-Kaida, vagy az Iránnal és Szíriával is szövetséges Hezbollah kezébe juthatnak.

A 16 hónapja tartó szíriai háborúban a szerdai merénylet fordulatot jelzett. A felkelő hadsereg akciójával gyakorlatilag lefejezte a kormányerőket. Ezért most attól tartanak, hogy a szír hadsereg megtorlásba kezd. "Aszad fel akarja perzselni az országot. Ez a diktatórikus és vallási rezsim nem bukik meg vérontás nélkül" - mondta as-Sejk, aki a felkelők katonai tanácsának a vezetője is. A tábornok szerint a szerdai merénylet felgyorsította a szíriai hadseregből való dezertálást, a haderő egyre jobban lemorzsolódik, és a rezsim bukása is lavinaszerűen gyorsul.