Ismét mérgező bébitápszert találtak Kínában

2012.07.23. 20:40

Rákkeltő anyagot találtak több mint 30 tonna kínai csecsemőtápszerben. A gyártást felfüggesztették, a termékek visszahívása és a nyomozás megkezdődött, a gyártó bocsánatot kért - jelentette a kínai média. Az országos minőségfelügyeleti- és ellenőrzési főhivatal ellenőrei vasárnap Kuangtung (Guangdong) tartományban szúrópróbát végeztek, és az ellenőrzés összesen öt tejtermékben mutatott ki jelentős arányban aflatoxin nevű gombamérget.

Az Ava Diary nevű vállalat Hunan tartományi központjában nyomozást rendeltek el és intézkedtek a szennyezett termékek visszahívásáról. Az eddigi adatok szerint 31,5 tonna - múlt év decembere és az idei év júliusa között gyártott - áruban találták meg az aflatoxint. A mérgező tápszereket Hunan és Kuangtung boltjaiban értékesítették. Az előzetes vizsgálatok szerint a szennyeződés eredete az állatok takarmánya lehetett, ugyanis olyan gombaméregről van szó, amely főként a gabonaféléket és a mogyorót támadja meg. Az állatkísérletek során nagy mennyiségben rákkeltő anyagként mutatták ki.

2008-ban szennyezett tápszer miatt legalább hat gyerek halt meg, és közel 300 ezer betegedett meg Kínában. A melaminbotrány miatt több mint húsz embert ítéltek súlyos börtönbüntetésre, a később megszűnt Sanlu cég főigazgatója életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Két embert kivégeztek 2009 novemberében.

2010 februárjában több mint 170 tonna olyan szennyezett tejpor tűnt fel, amelyet a 2008-as leleplezés után meg kellett volna semmisíteni. A tejport egy cég újracsomagoltatta és az ország különböző részein értékesítette. A "nyomravezető" egy tejes cukorka volt.