Téves adatok miatt került börtönbe egy magyar Olaszországban

2012.07.24. 09:13 Módosítva: 2012.07.24. 09:13

Négy hónapig ült ártatlanul egy magyar férfi az egyik legkeményebb olasz börtönben, mert a magyar hatóság téves adatokat közölt róla, neve miatt összekeverték egy körözött bűnözővel, írja a Blikk.

Ádám János három éve bérelt teherautóval indult külföldre, hogy főnöke lomtalanításon vásárolt holmijait hazafuvarozza. Mint mondta, Triesztben kétszer is megállították őket, hogy lopott a teherautó. Először elengedték, miután megmutatták a papírokat, a másodiknál viszont bevitték a rendőrségre, ahol azt állították, hogy az utánfutón lévő motor is lopott.

Adatokat kértek róluk a magyar rendőrségtől, és azt a választ kapták, hogy Ádám körözött bűnöző, aki korábban öt évet ült gyilkossági kísérletért, és rabolt is. A férfit így a dokumentumok szerinti büntetett előélete miatt gyorsított eljárásban nyolc hónap börtönre ítélték.

A két férfi az ítélet után egy 3500 fős börtönbe került, ahol Ádám állítása szerint egy szicíliai maffiafőnökkel is együtt ült, és egy börtönlázadást is átvészelt. Négy hónapot ültek, amikor szabadon engedték őket.

Közben a férfi szülei mindent megtettek, hogy kiderüljön a tévedés. A rendőrség ugyanis egy másik, ugyanakkor született Ádám Jánosról küldött adatokat az olaszoknak. A neveken kívül a többi adat nem egyezett, de ezeket a Blikk szerint senki sem ellenőrizte.

Miután a rendőrség helyesbítette az adatokat, a férfit négy hónap után kiengedték. Az ORFK elismerte a téves adatközlést, azt mondták a lapnak, hogy folyt már egyeztetés a férfival az ügyben, ami állításuk szerint nem az ő hibájukból megszakadt.

A férfi perre készül a rendőrség ellen, ügyvédje a lapnak elmondta, hogy hárommillió forintot kérnek a jelentős anyagi kár és a lelki megrázkódtatások miatt.