Irán növelte az urándúsító kapacitását

2012.07.25. 12:02

Irán több mint 10 százalékkal növelte urándúsító kapacitását, több száz újabb centrifugát állított üzembe – jelentette be Mahmúd Ahmadinezsád államfő, akit több iráni médium is idézett szerdán.

„Jelenleg 11 ezer centrifugát tartunk üzemben a natanzi és a fordói urándúsító létesítményekben” – mondta Ahmadinezsád azon a tanácskozáson, amin Ali Hamenei ajatolláh legfőbb politikai és vallási vezető elnökletével az ország magas rangú tisztségviselői vettek részt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, májusi jelentése szerint Iránnak valamivel több mint 10 ezer centrifugája van, 9330 Natanzban (ezek közül 8818 működött akkor, amikor a jelentés készült), és 696 Fordóban. Az államfő arról nem beszélt, hogy melyik létesítményben hány új centrifugát állítottak üzembe.

A fordói létesítményben 19,75 százalékosra dúsítják az uránt, a natanziban alapvetően 3,5 százalékosra, de akár 19,75 százalékosra is. A dúsításban a 20 százalék egy küszöbérték, nyugati hatalmak félelme szerint ez már csak néhány lépésre van a katonai célú, bomba gyártásához szükséges 90 százalékos dúsítottság elérésétől.

Urándúsító tevékenysége miatt Irán ellen már több büntetőintézkedést bevezetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és nyugati nagyhatalmak külön is szankcionálják Teheránt. Irán a külföldi követelésekkel dacolva nem hajlandó felhagyni az urándúsítással, és azt állítja, hogy csak békés célokra használja a dúsított uránt.

Irán áprilisban megállapodott Észak-Koreával, hogy „stratégiai tervek” megvalósításában erősíti együttműködését. A megállapodás nyilvánvalóan kiterjed a nukleáris és ballisztikus rakéták kifejlesztésére.