Dačić: Ideje lenne érezni a méz ízét is

2012.07.27. 13:58 Módosítva: 2012.07.27. 14:48

A belgrádi parlament megszavazta a szocialista Ivica Dačić vezette új szerb kormányt pénteken.

A 250 fős házban 12 órás heves vita után 142 képviselő támogatta a koalíciós kormányt, amelyben a szocialisták mellett a Tomislav Nikolić államfő vezette nacionalista Szerb Haladó Párt és néhány kisebb párt is részt vesz.

000 Par7249202
Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Dačić, aki korábban a néhai Slobodan Milošević elnök szóvivője volt, azt ígérte, hogy kabinetje Szerbia európai uniós integrációjára, valamint a Koszovóval kapcsolatos párbeszédre fog összpontosítani.

„Azt mondják, hogy a Balkán szó vért és mézet jelent. Már elég vér folyt, most ideje lenne érezni a méz ízét is. Szerbia békejobbot nyújt mindenki felé. Ne foglalkozzunk többé a múlttal, foglalkozzunk a jövővel!” – mondta a beiktatását megelőző parlamenti ülés során Dačić.

A szocialisták tizenkét év után tértek vissza a hatalomba, míg a Miloševićet 2000-ben megdöntő reformpártok ellenzékbe kerültek Szerbiában.

Nyugati diplomaták kétségeiknek adtak hangot az alig több mint egy évtizede szóvivőként még a Nyugat ellen agitáló Dačić EU iránti elkötelezettségét illetően, annak ellenére, hogy az új miniszterelnök kormánya fő céljaként jelölte meg Szerbia európai integrációs folyamatának felgyorsítását és a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését.

Dačić azt is kijelentette, hogy Koszovó függetlenségének elismerése továbbra sem kerülhet szóba, de folytatni és mélyíteni kívánja a 2011-ben Belgrád és Pristina között megindult párbeszédet. Az új szerb kormány által a parlament előtt letett esküben az szerepelt, hogy a kabinet tagjai „kiállnak azért, hogy Koszovó és Metohija a Szerb Köztársaság része maradjon”.

A 19 fős kormányba az SPS és az SNS mellett a Nyugdíjasok Egyesült Pártja, a Szerbiai Egyesült Régiók párt, a Szerb Szociáldemokrata Párt és az Új Szerbia párt is delegál tagokat, a külügyminisztériumot és a sporttárcát pedig független szakemberek fogják vezetni.

Dačić kormánya egy recesszióba sodródó gazdaságot vesz át, 25 százalékot meghaladó munkanélküliséggel. Beszédében az újdonsült miniszterelnök többek között John Maynard Keynes brit és Paul Krugman amerikai közgazdászt, valamint Henry Ford amerikai iparmágnást idézve elutasította a takarékoskodást, a bérek és nyugdíjak csökkentését, azt hangoztatva, hogy csak a gazdasági növekedés megindításával léphet túl problémáin az ország. Mint mondta, fő célja, hogy a válságot „a lehető legkisebb áldozattal élje túl” Szerbia.

Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy kormánya készenléti hitelmegállapodást tervez kötni a Nemzetközi Valutaalappal.  • Tippek
  • Hírek