Fehéroroszország kiutasította a svéd nagykövetet

2012.08.03. 18:45

Svédország külügyminisztere pénteken bejelentette, hogy Fehéroroszország kiutasította a skandináv ország nagykövetet, mert "túlságosan kiállt az emberi jogok mellett". Carl Bildt közölte: Svédország válaszként úgy döntött, hogy nem látja szívesen a kijelölt fehérorosz nagykövetet, továbbá két fehérorosz diplomatát is felszólítottak az ország elhagyására.

Bildt újságíróknak elmondta, hogy a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka tekintélyelvű rendszerét feldühítette, hogy a svéd nagykövet találkozott a minszki ellenzék képviselőivel. Bildt "alaptalannak és nevetségesnek" nevezte Stefan Eriksson nagykövet kiutasítását. Mint mondta, minden diplomata számára természetes, hogy az ellenzékkel is kapcsolatokat ápol.

Bildt egy Twitter-üzenetben is kitért az incidensre: "A Lukasenka-rezsim megmutatta igazi arcát" - írta a külügyminiszter.

A diplomáciai konfliktus előtt néhány héttel svéd aktivisták egy kisrepülőgépről több száz teddymackót dobtak le Fehéroroszország területére, ezek emberi jogokat méltató üzeneteket tartalmaztak. Lukasenka két tábornokot is leváltott az incidens nyomán.

Az internetre felkerültek azok a felvételek, amelyeken az látható, hogy a Litvániából érkező kisgépből Fehéroroszország fölött apró ejtőernyővel felszerelt teddymackókat dobnak ki. Minszkben előbb tagadták a július 4-én történteket, majd mégis vizsgálatokat indítottak, amelyek nyomán egy diákot és egy kereskedelmi ügynököt őrizetbe vettek.