Evakuálták a lakosságot az oklahomai Lutherből

2012.08.05. 21:01

Kitelepítették a lakosokat vasárnapra virradóra az Oklahoma állambeli Luther városból, miután a több napja tomboló tűzvész mintegy 50 házat perzselt fel az amerikai településen.

Luther mintegy 40 kilométerre fekszik Oklahoma Citytől. A mentőalakulatok házról házra járták a települést, hogy meggyőződjenek róla: mindenki elhagyta otthonát a veszélyeztetett településen. Az állam fővárosa környékéről összesen több száz embert telepítettek ki és a környéken több főútvonalat lezártak a terjedő lángok, valamint a gomolygó füst következtében erősen megromlott látási viszonyok miatt.

Noble településen a tűzvész 120 épületet pusztított el. Szombaton Oklahomában 14 helyről jelentettek tüzet, és becslések szerint több száz ház éghetett le. A lángok ellen folytatott küzdelemben legkevesebb 7 tűzoltó sérüléseket szenvedett.

A terjedő füstfelhő egyes helyeken 80 kilométerre is ellátszik, és vannak olyan körzetek, ahol a hamu a jelentések szerint úgy hullik alá, mint az eső.

Oklahoma egyike azoknak az amerikai államoknak, amelyeket évtizedek óta nem látott szárazság sújt a 40 fokot meghaladó  hőségben. A hatóságok a szélsőséges időjárási körülmények ellenére is arra gyanakodnak, hogy a Luther környéki tűzvészt szándékos gyújtogatás okozhatta. A rendőrök keresnek egy gyanúsítottat, aki szemtanúk szerint égő újságokat dobált ki egy kisteherautó ablakán.