Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kritizálják a zsidókat bíráló román politikus kinevezetését

2012.08.07. 12:37
Tiltakozik a romániai zsidó közösség az ellen, hogy egy olyan politikust neveztek ki miniszternek, aki néhány hónapja arról beszélt, hogy a második világháború idején nem szenvedtek zsidók Romániában. A politikusnak pártszóvivői posztjáról akkor távoznia kellett a kijelentése miatt, később pedig elnézést kért.

A romániai zsidó közösség elnöke, Erwin Simsensoh hétfőn tiltakozását fejezte ki Dan Şova szenátor parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszteri kinevezése miatt, írta az erdély.ma című internetes lap.

„Csakis Romániában fordulhat elő, hogy egy holokauszttagadót neveznek ki miniszterré, ez számunkra elfogadhatatlan” – fogalmazott Simsensholn. Hozzátette, a zsidó közösség tagjai lojálisak Romániához és minden kormánnyal készek az együttműködésre. Azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, amikor egy ilyen személyt neveznek ki miniszternek, mondta.

Dan Şovát márciusban nevezték ki az akkor még ellenzékben lévő PSD szóvivőjévé, és a kinevezése után azt mondta: „egyetlen zsidó sem szenvedett Románia területén". Egy televíziós műsorban úgy fogalmazott: a történelmi adatok szerint 1941-ben 24 zsidót mészároltak le.  Jászvásáron a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében pedig román katonák nem vettek részt. Sova szerint a jászvásári pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé, és hozzátette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.

A politikus nyilatkozatától elhatárolódott Victor Ponta, a PSD elnöke, jelenlegi kormányfő, aki a kollégáját felmentette a szóvivői tisztségből, és elküldte a washingtoni holokausztmúzeumba, hogy ott győződjön meg a romániai zsidóság szenvedéseiről. Sova áprilisban blogján elismerte, hogy tévedett, hiszen a washingtoni múzeumban közel 5 millió dokumentum és mikrofilm bizonyítja a romániai holokausztot.

"Ezeket tanulmányozva most teljes bizonyossággal elmondhatom, hogy a romániai zsidóságnak óriási tragédiát kellett elszenvednie, ami gyilkosságokban, deportálásokban, vagyonelkobzásokban és zsidóellenes törvényekben nyilvánult meg" - írta balogján Sova, aki a román szenátus tagja. A politikus hozzátette: a román iskolákban, de a közbeszédben sem ismertetik meg a fiatal nemzedékekkel a romániai holokausztot.

Szerinte a román népnek nem tesz jót a második világháború idején történt tragédia
"elhallgatása". Sova szerint a tanárok és a történészek nagy hibát követtek el azáltal, hogy megpróbálták bagatellizálni a történelemnek azt az időszakát. A politikus Izrael bukaresti nagykövetének címzett levelében is jelezte, hogy visszavonja a televíziós műsorban tett kijelentéseit.