Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Átvette a hatalmat Líbiában a megválasztott parlament

2012.08.09. 06:29
Líbia első, szabadon megválasztott parlamentje átvette a hatalmat csütörtökre virradóra az Átmeneti Nemzeti Tanácstól (ÁNT).

A napnyugtakor véget érő böjti nap miatt az ünnepélyes hatalomátadási ünnepség késő éjszakába nyúlt. Az eseményt a líbiai főváros egyik szállodájának konferenciatermében rendezték meg, amely a továbbiakban a kongresszus székhelye lesz.

A Kadhafi-rendszer elleni harcot irányító ÁNT vezetője, Musztafa Abdel Dzsalíl jelképesen átadta a hatalmat a 200 fős nemzeti kongresszus korelnökének. Az ÁNT feloszlatása és a hatalom átadása előtt Dzsalíl békülékeny hangvételű beszédet mondott az egybegyűltek előtt. Elismerte, hogy az általa vezetett testület hibákat követett el a biztonság helyreállításában, de felhívta a figyelmet arra, hogy a tanács "kivételes időszakban" irányította az országot.

"Megbocsátunk azoknak, akik ártottak nekünk" - hangoztatta Dzsalíl.

A hatóságok kivételesen szigorú biztonsági intézkedésekkel készültek a hatalomátadási ünnepségre, mivel a napokban is több erőszakos esemény volt az ország különböző pontjain. A szálló épületét körülzárták, és lezárták a hozzá vezető összes útvonalat is.

A hatalomátadást tűzijátékkal ünnepelték Tripoliban, s míg tartott a szertartás, a Mártírok terén több százan gyűltek össze, a megbékélést jelképező gyertyákat tartva a kezükben.

A törvényhozás hivatalosan egy héten belül kezdi meg a munkát, megválasztja elnökét és tisztségviselőit, majd két hét múlva, a ramadán után az új kormány tagjait is, akik az Átmeneti Nemzeti Tanácstól átveszik feladatokat. A későbbiekben új választást szerveznek Líbiában az új alkotmány alapján.