Vendel
6 °C
20 °C

Hárommillió fontos luxuslakásban élt a Michelin-csillagos étteremben dúló zavargó

2012.08.09. 10:10
Ügyvédje szerint ételre lopott pénzt a zavargások idején az iraki menekült Nasir Muhseen. A fiú anyjával és testvéreivel egy 300 négyzetméteres kensingtoni luxuslakást kapott az államtól, amit aztán teljesen le is használt. A bűncselekmény első évfordulóján ítélték el.

A brit adófizetők pénzén egy hárommillió fontos (~1,1 milliárd forintos), hat hálószobás kensingtoni luxuslakásban élt a londoni zavargások egyik emlékezetes pillanatának egyik főszereplője, írja a Daily Mail. Az iraki menekült Nasir Muhseen egyike volt azoknak a zavargóknak, akik feldúlták a Michelin-csillagos Notting Hill-i luxuséttermet, a Ledburyt.

A 18 éves Muhseen és tizenöt társa ügyében szerdán hozott ítéletet a bíróság, így válhattak nyilvánossá az ügy részletei és a szereplők személyazonossága. Muhseent hat és fél év börtönre ítélte a bíróság, amely azt is figyelembe vette, hogy Nagy-Britanniába érkezése óta a fiú komoly priuszt szedett össze.

Pedig azt nem lehet állítani, hogy hátrányos körülmények között élt volna. Muhseent és családját a tanács London egyik elitkerületében, Kensingtonban szállásolta el egy klasszikus, viktoriánus stílusban épült luxusbérház 300 négyzetméteres, hat hálószobás lakásában. A lakást piaci áron havi hatezer fontért (~2,15 millió forintért) lehetne kibérelni. Mielőtt Muhseenék beköltöztek volna, a lakást felújították és berendezték. Mire karácsonykor lakbérelmaradásuk miatt kilakoltatták a családot, a Mail beszámolója szerint teljesen lelakták a lakást. "Kitépték a szekrényeket a falból, betörték az ablakokat, leszakították az ajtókat. Olyan volt, mint egy buliközpont, éjjel-nappal ki-be jártak az emberek" - mesélte egy szomszéd.

Muhseen védője szerint a fiú ugyan jó lakásban lakott, de nem volt bevétele. A zavargásokkor is azért lopott, hogy ételt vehessen. A fiút egy hónappal a zavargások után egy másik rablás miatt fogták el, és korábban is voltak már bűncselekményei. Követett már el testi sértést támadófegyverrel és a zavargások előtt is elítélték már lopásért.

A zavargások alatt a Ledbury mellett egy kisboltot is feldúlt, ahol az eladót is bántalmazta, nyolcszor fejbe verte egy pezsgősüveggel.

A zavargások idején Muhseen bandája összefogott egy rivális bandával, így ötvenen indulhattak zúzni. A csúcspont a Ledbury elleni támadás volt, ahova rudakkal, bézbólütőkkel és késekkel felfegyverkezve rontottak be és kirabolták a vendégeket. Az éttermi rajtaütés pont egy évvel a szerdai ítélethozatal idején volt, 2011. augusztus 8-án.