Po Hszi-laj neje ölte meg a brit üzletembert

2012.08.10. 20:49

Po Ku Kaj Laj beismerte, hogy ő ölte meg Neil Heywood brit üzletembert – írta meg a BCC kínai hírforrásokra hivatkozva. Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár felsége pszichés összeomlásra fogta a gyilkosságot, és bocsánatot kért. A nő kijelentette, hogy bármilyen ítéletet elfogad. Az ügyben még nem hirdettek ítéletet.

Az ügyészség április közepén indított nyomozást az ügyben, miután felmerült, hogy tavaly novemberben a nő a család Csang nevű alkalmazottjának közreműködésével meggyilkolta Neil Heywood brit üzletembert. A nyomozás adatai szerint Po Ku Kaj Laj és fia üzleti konfliktusba keveredett a brit üzletemberrel, ezért a fia biztonságáért aggódó Po Ku alkalmazottja, Csang segítéségével megmérgezte a férfit. Ezért a nőt gyilkossággal vádolták meg. A per múlt pénteken kezdődött.

Az elnököt is lehallgatták

Amikor Hu Csin-tao tavaly augusztusban felemelte a telefont, hogy egy Csungkingba látogató magas rangú korrupcióellenes tisztviselővel beszéljen, különleges eszközökkel érzékelték, hogy lehallgatták az elnököt, ráadásul a város helyi vezetői. Ez és más lehallgatási ügyek is hozzájárulhattak ahhoz, hogy végül elmozdították Po Hszi-laj helyi párttitkárt.

Po Ku Kaj Laj mellett négy felelős beosztású csungkingi rendőrtiszt elismerte a bíróság előtt, hogy szándékosan hátráltatta a nyomozást a brit Neil Heywood gyilkosságának ügyében, és igyekezett eltussolni az ügyet – írta meg az MTI.

A rendőrök között van Csungking város közbiztonsági hivatalának volt helyettes vezetője, a bűnügyi részleg volt vezetője, a technikai nyomozócsoport volt irányítója, egyben kerületi rendőrparancsnok, valamint egy másik kerület parancsnok-helyettese.

Koncepciós per?

Február elején a 30 milliós Csungking város rendőrfőnöke egy teljes napot töltött a szomszédos Szecsuán tartomány székhelyének, Csengtunnak az amerikai konzulátusán. A folyamatosan szivárgó információkból arra lehetett következtetni, hogy a Po jobbkezének tartott Vang Li-csün bizonyítékokat mutatott be az amerikaiaknak arról, hogy Heywoodot megmérgezték.

Po Hszi-laj
Po Hszi-laj
Fotó: Stringer/Files

Az eset pillanatok alatt politikai botránnyá dagadt, elsősorban ennek tudható be, hogy Pót márciusban a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága leváltotta a posztjáról. A nemzetközi sajtó hatalmi harcot sejtett a történések mögött, Póról ugyanis az a hír járta, hogy a maffiák elleni harc vezetőjeként esélye lehet az idei pártkongresszuson bekerülni a párthierarchia legmagasabb, legszűkebb körű testületébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport