Csatateret hagytak maguk után Amiens-ben

2012.08.14. 13:58

Épületeket és autókat is felgyújtottak az észak-franciaországi Amiens-ben keddre virradóra kirobbant zavargásokban. Közel száz fiatal összecsapott a rendőrökkel, akik közül tizenhatan megsebesültek, mondták helyi tisztviselők.

A feldühödött fiatalok kirángatták a sofőröket az autókból, egy iskolát és egy szabadidőközpontot is felgyújtottak. Volt olyan pillanat, amikor 150 rendőr nézett szembe a zavargókkal. Ugyanakkor senkit sem vettek őrizetbe. Az este kilenckor kezdődő zavargások hajnali négy körül értek véget, amikor rohamrendőröket vezényeltek a városba, majd könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek, írja a BBC.

Azt nem tudni, hogy pontosan miért robbantak ki az összecsapások. Egyes hírek szerint ugyanakkor köze lehet ahhoz, hogy a rendőrök ittas vezetésért őrizetbe vettek egy férfit a városban.

Gilles Dumailly polgármester azt mondta, hogy már hetek óta felgyülemlett a feszültség a rendőrség és helyiek között, és több kisebb összetűzés is volt. Augusztus elején Amiens-t a 15 legproblémásabb település közé sorolták. Ugyanakkor ilyen mértékű zavargások nem történtek.

François Hollande köztársasági elnök azt ígérte, hogy helyreállítják a rendet a városban. Manuel Valls belügyminiszter azonnal Amiens-be indult. Egyben jelezte, hogy a következő költségvetésben extra forrásokat különítenek el a csendőrségnek és a rendőrségnek.

2005-ben két fiatal halála miatt hetekig tartó zavargások robbantak ki több franciaországi városban.