Jemenben már egymást lövik a katonák

2012.08.14. 21:23
Zsoldemelést követelve rohanták meg a honvédelmi minisztérium épületét az elnöki gárda zendülői Jemenben. A katonák között tűzharc robbant ki, öten, köztük kereszttűzbe kerülő civilek haltak meg.

Összecsapott Jemenben az elnöki gárda a honvédelmi minisztérium őrségével. A tűzharcban öten vesztették életüket, köztük kereszttűzbe keveredett civilek is.

A sajtójelentések szerint az elnöki gárdisták zsoldemelést követeltek, ezért támadtak rá a honvédelmi minisztérium őrségére. Az elnöki gárda egyik vezetője a februárban lemondásra kényszerített Ali Abdalláh Száleh elnök fia. Száleh lemondása hátrányosan érintette a hozzá végig hű gárda tagjait, akiket most a hadsereg átszervezése is fenyeget.

Jelentések szerint a gárdisták gépfegyvereket és gránátvetőket bevetve próbálták elfoglalni a minisztériumot. Az őrség erősítést kért és visszaverte a támadást. Ötven zendülőt őrizetbe vettek, de a gárdisták többsége elmenekült.

Abed Abbo Manszúr Hádi jelenlegi elnök a múlt héten elrendelte a haderő átszervezését. Ennek része az Ahmed Száleh vezette gárda létszámának csökkentése is. Emellett a bukott elnök több hívét is leváltották a hadseregben.