Lerombolják a grúz falvakat Dél-Oszétiában

2012.08.15. 16:13

A hatóságok lerombolják a házakat a már lakatlan grúz falvakban a szakadár, oroszpárti Dél-Oszétiában a helyi média szerdai értesülései szerint. A Leonyid Tibilov elnök által bejelentett döntés az Oroszország és Grúzia közti 2008-as háborúban megrongálódott és már lakatlan házakat érinti. „Azt tervezzük, hogy lebontjuk ezeket a falvakat. Ezek a romok ugyanis nem nyújtanak túl kellemes látványt” – mondta Tibilov.

A lerombolásra váró falvak grúz nevét is elveszik. „Nincs szükség a nevek megőrzésére, mivel a falvak maguk sem léteznek már” – közölte az államfő. A 2008 augusztusában kitört rövid háború előtt – amelynek során az orosz csapatok megszállták Grúzia egy részét, hogy visszaszorítsák a Dél-Oszétia visszafoglalásával próbálkozó grúz csapatokat – a régióban jelentős grúz kisebbség élt.

A grúz vezetők élesen bírálták Tibilov döntését. „A falvak lerombolása etnikai tisztogatás” – jelentette ki Szergi Kapanadze helyettes grúz külügyminiszter az állami televízióban. „A felelősség kizárólag az orosz felet terheli.” Dél-Oszétia lényegében az 1990-es évek elején vált ki Grúziából. Oroszország egyike azon államoknak, amelyek elismerik az apró ország függetlenségét és Moszkva csapatokat is állomásoztat a régióban.