Világszerte tüntettek a Pussy Riotért

2012.08.18. 14:20

Kemény nemzetközi bírálatok hangzottak el a Pussy Riot három tagjának pénteki ítélete miatt, és világszerte több városban tartottak tiltakozó megmozdulásokat a moszkvai bíróság döntése ellen. A három nőt két év börtönre ítélték vallási gyűlöletből eredő huliganizmus miatt.

Nagyezsda Tolokonnyikova, Jekatyerina Szamucevics és Marija Aljohina március óta voltak börtönben. Huliganizmussal és vallási gyűlölet szításával vádolták őket, amiért a márciusi elnökválasztás hajrájában, február 21-én egy ortodox templomban maszkok mögé bújva arról énekeltek, hogy a szűzanyának el kell űznie Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetése szerint a büntetés aránytalan, és emberi jogi szervezetek, köztük az Amnesty International is felszólaltak az ítélet ellen. Az amerikai külügyminisztérium az ügy szólásszabadságra gyakorolt negatív hatásai miatt is aggódik, Angela Merkel német kancellár mérhetetlenül keménynek nevezte az ítéletet.

Kisebb csoportok tüntettek Belgrádban, Kijevben, Berlinben, Szófiában, Londonban, Dublinban és Barcelonában, New Yorkban pedig őrizetbe vettek a Pussy Riot jellegzetes maszkját viselő hat tüntetőt.

Az orosz ortodox egyház fenntartotta, hogy a nők tette istenkáromlással ért fel, de egyben könyörületességet kért. Felhívták a hatóságok figyelmét, hogy a törvények keretein belül mutassanak kegyelmet.

A brit lapok közül a Guardian úgy vélte, hogy a bírósági eljárás lett Vlagyimir Putyin egyik fegyvere az elégedetlenkedők ellen, míg az Independent is Putyin rabjainak nevezi a három nőt. A Times pedig erősödő nemzetközi bírálatokról írt. Az Oroszországban készített közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor a lakosság többsége nem támogatta a Pussy Riot akcióját, a többség inkább elítélte azt.