Brahimi szerint polgárháború van

2012.08.19. 21:48

A nemzetközi közösség új Szíria-ügyi különmegbízottja szerint már nem arról van szó, hogy elkerüljék a polgárháborút Szíriában, hanem arról, hogy leállítsák. Lahdar Brahimi erről a France 24 televízióban beszélt vasárnap.

„A polgárháború a konfliktusok legkegyetlenebb formája; amikor egy szomszéd megöli a szomszédját, és olykor a testvérét is, az a legrosszabb konfliktus” – mondta a diplomata, akit párizsi lakásán szólaltattak meg. Brahimi hozzátette: sokan azt mondják, hogy Szíriában el kell kerülni a polgárháborút, de szerinte az, amit tenniük kell, az a polgárháború leállítása, ami nem lesz egyszerű. A megbízott szerint Szíriában elkerülhetetlen a komoly változtatás, amely alapvető, és nem felszíni, és arra kell törekedni, hogy a szíriai nép törekvései teljesüljenek. Brahimi arra nem tért ki, hogy mindehhez szükség van-e Bassár el-Aszad szíriai elnök távozására a hatalomból.

A szíriai ellenzék máris bírálta a közvetítés feladatával csak pénteken megbízott Brahimit, mert egy előző nyilatkozatában nem követelte világosan az elnök távozását. Elődje, Kofi Annan kimondta, hogy az elnöknek el kell hagynia a hivatalát. Brahimi azzal védekezett, hogy túl korai lenne még bármit is mondani a küldetéséről.