Aknákat robbantanak az erdőtüzek

2012.08.22. 09:11 Módosítva: 2012.08.22. 09:17
A fenyegető erdőtüzek miatt rendkívüli állapotot hirdettek ki egy északkelet-boszniai városban és környékén. Az ország déli részén, egy tó környékéről helyi lakosokat és turistákat menekítenek ki.

Bratunacot több irányból fenyegetik a lángok, ezért Nedeljko Mladjenović polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki. A lakosok segítenek a tűzoltóknak és az erdészeknek, a város polgári védelmi hivatala pedig a katonaságtól is segítséget kért. Négy Bratunac környéki falut is fenyegetnek a lángok.

A Banja Luka-i média szerint ég az erdő az ország legdélibb csücskében, és a Trebinje melletti Tvrdoš kolostor felé terjedt, de sikerült megfékezni.


Aknákat robbantanak az erdőtüzek nagyobb térképen való megjelenítése

Az ugyancsak dél-boszniai Konjic környékén négy helyen pusztítják a lángok a természetet. A hatóságok elkezdték a lakosok és a turisták kimenekítését a közeli Boračko-tó környékéről, ahol ugyancsak a rendkívüli hőség, a szárazság és az erős szél nehezíti az oltást.

Boszniában több olyan helyen is keletkeztek erdőtüzek, ahol még nem szedték fel az 1992-95-ös háború idején elhelyezett aknákat. A Boračko-tó térsége is frontvonalban volt, a turisták pedig azt mondják, robbanásokat hallottak a környéken.

Idén áprilisban negyven hektárnyi fenyvest pusztított el a tűz, de ennél is nagyobb területen csaptak fel a lángok július közepén, emlékeztetett a dnevniavaz.ba.