Gázrobbanás volt Venezuela legnagyobb olajfinomítójában

2012.08.25. 11:40 Módosítva: 2012.08.25. 16:37

19 ember, köztük egy tízéves kisgyerek is meghalt és legalább 53 ember megsérült abban a nagy erejű gázrobbanásban, ami szombat hajnalban Venezuela legnagyobb, amuayi olajfinomítójában, írja a BBC. A dél-amerikai ország olajminiszterének és az üzem munkásainak közleménye szerint a gázszivárgás okozta robbanás jelentős károkat okozott a létesítményben és az olajfinomító közelében álló házakban.

A tévéhíradók zerint a lángoló és füstölgő épületekbe nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók és néhány óra elteltével sikerült ellenőrzésük alá vonni a helyzetet. „Újabb robbanás nem fenyeget, jelenleg a sérültek ellátásáról gondoskodunk" - nyilatkozta Stella Lugo, az érintett Falcón állam kormányzója az állami televíziónak.

A napi 645 ezer hordó kapacitású amuayi üzem, amely a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezetéhez tartozó dél-amerikai ország nyugati északnyugati részén található, a világ egyik legnagyobb olajfinomító komplexumának, a Paraguaná Finomító Központnak a része. A PDVSA állami olajvállalat által üzemeltetett venezuelai finomító az utóbbi években sokszor küzdött a termelését és terjeszkedését hátráltató műszaki problémákkal.