Négyszáz felett jár a hétvégi áldozatok száma

2012.08.26. 11:43
Szíriai ellenzéki aktivisták újabb tömegmészárlásról adtak hírt egy Damaszkusz közelében lévő városból, ahol a korábban jelentett hetvenen felül több mint kétszáz áldozatot találtak. Augusztusnak még nincs vége, de ha az eddigi hírek pontosnak bizonyulnak, akkor ez a hónap lesz a legvéresebb a szíriai polgárháború kezdete óta.


Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) szerint több mint 10 légitámadás volt Idlib tartományban. Aleppó városából szintén "intenzív bombázásról" érkeztek hírek. A kormányerők egyre fokozzák a tüzérségi bombázások ütemét és nincsenek tekintettel a civilek esetleges jelenlétére.
  • A szíria hadsereg folytatta Damaszkusz déli negyedeinek tankokkal való bombázását egészen szombat estig. A helyi lakosok szerint a fővárosnak a keleti részében közvetlen harcok is folytak a felkelők és a kormányerők között.

Támadás a civilek ellen

  • Az LCC jelentés szerint országszerte 440 civil vesztette életét Szombaton Szíriában. A legtöbb áldozatot Derajából, a főváros délnyugati szélén lévő egy munkásvárosból jelentették, ahol szunnita mohamedánok élnek. Az LCC szerint több mint 200 holttestet találtak házak pincéiben, többel közvetlen közelről leadott fejlövésekkel végeztek, ami kivégzésekre utal. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú szervezet ugyanakkor úgy tudja, hogy 320 holttest szedtek össze a városban szombat óta.
  • Damaszkuszt és környékét leszámítva Daraából, Hamából, Homszból és Aleppóból érkeztek még hírek civil halottakról. Az ő számukat összesítve 130 körülire becsülik.
  • A CNN számításai szerint az elmúlt hetekben katonákat, felkelőket és civileket együtt számolva 3700-an vesztették életüket a harcokban. A 17 hónap óta tartó polgárháborúban evvel már augusztus számít a legvéresebb hónapnak, pedig még majdnem egy hét hátravan belőle.
  • Az ENSZ becslései szerint több mint 18 ezer, míg az OSDH szerint 25 ezer embert öltek meg Szíriában tavaly március óta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több mint kétszázezerre teszi a harcok elől a szomszédos országokba menekült szíriaiak számát.

Reakciók a világból

  • A török külügyminiszter Ahmet Davutoglu visszautasította a vádakat, hogy Törökország fegyvereket szállítana a felkelőknek. Davutoglu szerint ez tipikusan egy olyan érvelés, amit az autokratikus rezsimek arra használnak, hogy leplezzék belső problémáikat. A külügyminiszter szerint egy rendszer se maradhat fent sokáig, ha a saját polgárai ellen küzd. Davutoglu szerint Bassár el-Aszad kormányának csak hetei, esetleg hónapjai vannak hátra.
  • Lakhdar Brahimi az ENSZ és az Arab Liga új szíriai megbízottja kijelentette, hogy a szíriai népnek tartozik elsősorban felelőséggel. Az algériai diplomata szerint "mindig az ő érdekeiket fogjuk szem előtt tartani."