Húszan lehettek benne a vatikáni szivárogtatásban

2012.08.27. 16:54

Nem egyedül lopott dokumentumokat XVI. Benedek pápa volt komornyikja, csaknem húszan lehetnek érintettek a bizalmas vatikáni dokumentumok eltulajdonításában és kiszivárogtatásában. Ők gyanúsítottként szerepelhetnek a „Vatileaksről" folytatott vizsgálat következő szakaszában, írta az ANSA jól tájékozott vatikáni forrásokra hivatkozva.

A lap szerint ugyanakkor gyanúsítottakról még nem lehet beszélni, mivel a nyomozás második fázisa hivatalosan még el sem kezdődött. Nem tudni, hogy a vatikáni ügyész hány emberrel szemben indítana vizsgálatot közülük.

A nyomozás első szakasza augusztus 13-án zárult le, amikor a vatikáni ügyész súlyos lopásért vádat emelt Paolo Gabriele, a pápa kormornyikja ellen. Gabrielét május 23-án tartóztatták le. Majdnem két hónapot töltött a vatikáni fogdában, július 21. óta pedig vatikáni otthonában házi őrizetben van. Lakásán egy, a pápa nevére szóló 100 ezer eurós csekket és az egyházfő lakosztályából ellopott értékes ajándéktárgyakat is találtak.

Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a vatikáni bíróság előtti tárgyalás szeptember 20. után kezdődik. Bűnrészesként a vádlottak padján ül majd Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság informatikusa is. A vádirat névtelen tanúként csaknem negyven egyházi és világi vatikáni alkalmazottat sorol fel. Az újságok találgatásai szerint közülük kerülhetnének ki az újabb gyanúsítottak. A sajtó megtudta azt is, hogy sem Gabrielét, sem Sciarpellettit nem bocsátották el véglegesen állásából, állítólag továbbra is fizetést kapnak a Vatikántól.

Az egyházon belüli érdekharcok, korrupció és bíborosok alkotta ellenlábas csoportok játszhatnak szerepet az olasz lapok feltételezései szerint a hónapok óta húzódó, de a komornyik letartóztatásával és a vatikáni bank fejének leváltásával új fordulatot vett kiszivárogtatási botrányban. A Vatileaks-ügyről bővebben itt olvashat>>>