Nyomozás indult Arafat halála miatt

2012.08.28. 18:45
Bűnügyi eljárást indítottak Jasszer Arafat palesztin vezető 2004-es halála ügyében kedden Franciaországban – közölték az ügyet jól ismerő illetékesek.

A nyomozást a nanterre-i ügyészségen azután rendelték el, hogy a Palesztin Hatóság egykori elnökének özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt. A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban. Onnan szállították a Párizs melletti Percy de Clamart katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt.

A vizsgálatot azután indították meg, hogy erősen sugárzó polóniumot találtak a volt palesztin vezető személyes tárgyain, ami miatt felmerült a mérgezés gyanúja.

A palesztin vezetők és Jasszer Arafat családtagjai meg vannak győződve arról, hogy a volt palesztin vezetőt megmérgezték.

A lausanne-i sugárfizikai intézet már bejelentette: ha megkapja az özvegy hozzájárulását, szakértőket küld Rámalláhba, hogy ott megvizsgálhassák Jasszer Arafat földi maradványait, esetleges polónium nyomok után kutatva.

Szúha Arafat és a lánya, Zahva úgy vélték, hogy a vizsgálatot a francia nyomozó hatóságokkal együttműködve gyorsan kell lefolytatni.