A szíriai lázadók elfoglaltak egy katonai repülőteret

2012.08.30. 16:30 Módosítva: 2012.08.30. 17:14
Az el nem kötelezett országok csúcsértekezlete után az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa is Szíriával foglalkozik ma. A diplomáciai próbálkozások folytatódnak, de eddig semmi jele, hogy sikerülne véget vetni a szír harcoknak.


Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • Csütörtökön is változatlan hevességgel folytatódtak az összecsapások Szíriában, főként a főváros déli és keleti részén. A kormányerők tüzérségi támadásának hangja volt hallható Kabún negyedében a Szíriai Forradalom Főtanácsa szerint. Eközben gépfegyverekkel és harckocsik bevetésévével vívott összecsapásokról érkeztek hírek a déli Tadamún negyedből is.
  • A szíriai lázadók elfoglaltak egy katonai repülőteret, és eközben lelőttek egy harci repülőgépet az északi Idlíb tartományban - mondta el a tartományi katonai tanácsuk vezetője csütörtökön. A beszámoló szerint a lelőtt gépen kívül a felkelők felgyújtottak 11 másikat, és szilárd ellenőrzésük alatt tartják a létesítményt. A repteret szerda este támadták meg, a harcok csütörtök délig tartottak.
  • A szíriai ellenzék repüléstilalmi övezet és humanitárius folyosók kijelölését követelte csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsától.
  • A keleti Deir-ez-Zór tartományban a felkelők aknagránátokkal támadták a katonai rendőrség főhadiszállását Bukamal városában, és harcok folytak Deir-ez-Zór városban is, ugyancsak egy katonai rendőrségi főhadiszállás közelében.
  • A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint előző nap országszerte 128 halottjuk volt az erőszakcselekményeknek: 77 civil, 19 lázadó és 32 katona vesztette életét.

Támadás a civilek ellen

  • A csütörtöki adatok szerint délelőtt 17 polgári áldozatuk volt a harcoknak. A Szíriai Forradalom Főtanácsa nevű helyi hálózat szerint szíriai kormánykatonák tíz bekötött szemű és összekötözött kezű foglyot lőttek agyon.
  • A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet értesülése szerint a szíriai légierő és tüzérség az elmúlt három héten legkevesebb tíz pékségre mért csapást az északi Aleppó nagyvárosban, kenyérért sorba álló emberek tucatjait ölve meg. Az egyik legsúlyosabb támadásnak 60 áldozata és 70 sérültje volt.

Reakciók a világból

  • Peking és Kairó ellenzi a külső katonai beavatkozást Szíriában és arra sürgeti a szíriai kormányt és valamennyi érintett felet, hogy állítsák le a gyilkosságokat, az erőszakot. Kína hangsúlyozta, hogy méltányolja az Arab Ligának a politikai megoldás irányába tett erőfeszítéseit. Az ezt bejelentő közleményt Mohamed Murszi egyiptomi elnök látogatásának befejeztével adták ki Pekingben.
  • Mohamed Murszi tovább utazott az el nem kötelezett országok teheráni konferenciájára. Murszi a csúcsértekezleten beszédet mondott, és átadta a soros elnökséget Iránnak. Murszi a világ „erkölcsi kötelességének” nevezte a kiállást a szíriai nép mellett „a legitimációját vesztett elnyomó rezsim ellen” vívott harcában. Felszólalásának különös hangsúlyt ad, hogy míg beszélt, a szíriai delegáció kivonult a teremből.
  • Szíria ügyében ma újra összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de Bassár el-Aszad szíriai elnök már előre elutasította az ülésen megvitatandó egyik javaslatot, amely szerint biztonsági övezet kellene létrehozni az ország területén a menekültek védelmére.