A kínai vezetést bírálta az egyik pártlap vezető szerkesztője

2012.09.04. 16:44 Módosítva: 2012.09.04. 17:05
Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök vezetői munkásságát bírálta az egyik pártlap vezető szerkesztője - írja a South China Morning Post hongkongi napilap honlapja. Az írást a cenzúra azóta eltávolította az internetről.

Hu Csin-tao és Ven Csia-pao a vezetésben eltöltött tíz éve alatt "több problémát okozott, mint amennyi sikert elért" - fogalmaz szokatlanul élesen Teng Jü-ven (Deng Yuwen), a kínai reformokkal és társadalmi változásokkal foglalkozó állami újság, a Hszüehszi Zsipao (Xuexi Ribao) szerkesztője. "Bár Hu és Ven a demokrácia, a szabadság és a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta, s politikai reformokat sugalmazott, valódi előrehaladás csak korlátozottan történt" - írta Teng a Cajcsing (Caijing) üzleti magazin honlapján megjelent írásában, melyet azóta a cenzúra eltávolított.

Teng úgy fogalmaz: a demokrácia lényege a kormány hatalmának korlátozása, "s éppen emiatt van szükség Kínában demokráciára". A kormány erejének ellensúlyok nélküli túlzott koncentrációja számos társadalmi baj gyökere - írja a vezető szerkesztő. Teng cikkében tíz olyan gondot sorol fel, melyeket a politikai reform hiánya okozott, s amelyek komoly elégedetlenséget válthatnak ki a közvéleményben, ezek közt van például a gazdasági szerkezetátalakítás halasztgatása, az egyes társadalmi rétegek közti, óriási és egyre növekvő jövedelmi különbségek, a légszennyezés, valamint az, hogy a vezetés nem tudott alkalmazkodni az idők változásához, s hagyományos módon próbálta kezelni a polgári jogokért harcolókat.

A vezetéssel szemben ritkán fogalmazódik meg a Tengéhez hasonló nyílt kritika, bár idén több befolyásos személyiség - így többek közt az amerikai Forbes magazin által a hét legbefolyásosabb kínai személyiség egyikeként számon tartott Hu Su-li (Hu Shuli), a Cajhszin (Caixin) magazin főszerkesztője - is a politikai és gazdasági reformok sürgetésének érdekében emelte fel hangját.

Január végén maga Ven Csia-pao jelentette ki, hogy engedni kell, hogy az állampolgárok kritizálhassák a kormányt.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM