Pakisztán segélymunkásokat utasított ki

2012.09.06. 14:03

Kiutasították a Save the Children nemzetközi szervezet külföldi munkatársait, akiknek két héten belül el kell hagyniuk Pakisztánt, írja a BBC. A Pakisztánban dolgozó munkatársak közül hatan külföldiek, miközben összesen közel kétezren dolgoznak a szervezetnél az országban.

A pakisztáni kormány hivatalosan nem indokolta a döntést. Külföldi tudósítók szerint ugyanakkor azzal lehet kapcsolatban, hogy olyan jelentések jelentek meg a közelmúltban, amelyek szerint a szervezetnek szerepe volt Oszama bin Laden búvóhelyének felderítésében. A Save the Children ugyanakkor tagadta, hogy segített volna közvetíteni Washington és egy orvos között, akit később CIA-kapcsolatokkal vádoltak.

A bin Laden elleni akció után őrizetbe vettek egy pakisztáni doktort, aki a pakisztáni hatóságok szerint a CIA-nek dolgozott. Dr. Sakil Afridi egy oltási kampány során segített a CIA-nek DNS-mintákat venni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője házának lakóitól, hogy ellenőrizzék, bin Laden ott tartózkodik-e. Májusban 33 év börtönre ítélték, végül hivatalosan azért, mert kapcsolatban állt egy tiltott fegyveres csoporttal.

A segélyszervezet több mint harminc éve dolgozik Pakisztánban. A BBC tudósítója azt mondta, hogy más segélyszervezetek Pakisztánban dolgozó külföldi munkatársai is egyre több, munkájukat érintő korlátozásról számoltak be az elmúlt másfél évben.