Az EP-t érdekli az azeri baltás gyilkos ügye

2012.09.10. 08:26

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága csütörtökön foglalkozik Ramil Safarov kiadatásának ügyével - közölte az news.am című örmény hírportállal Ulrike Lunacek, a bizottság osztrák tagja.

A képviselőnő szerint a testület követelni fogja az azeri hatóságoktól, hogy fosszák meg Safarovot hősi címétől, és vegyék őrizetbe. Lunacek szerint a magyar parlamentnek és a kormánynak írásos magyarázatot kell követelnie Bakutól arra, hogy miért szegte meg ígéretét. A magyar kormány hibát követett el azzal, hogy hitt az azeri ígéreteknek, Ilham Aliyev államfő és az azeri hatóságok pedig felelősek a térségben kialakult feszültségért, és szembemennek az európai értékekkel egy gyilkos dicsőítésével, előléptetésével - tette hozzá az EP-képviselő.

Magyarország augusztus végén adta ki Azerbajdzsánnak azt az azeri férfit, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy örmény katona meggyilkolása miatt. Örményország tiltakozását az váltotta ki, hogy a férfi hazaszállítása után azonnal elnöki kegyelemben részesült. A kormány azzal érvelt a kiadatás mellett, hogy Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át az ítéletet. A kormány szerint garanciának tekintették az erről szóló levelet.