Nem is zsidó a Mohamed-film rendezője?

2012.09.13. 12:02

Két nap alatt világhírű lett a Mohamed valódi élete című, ostoba, de sikeresen provokatív film rendezője, Sam Bacile. Az alkotása váltotta ki azt az erőszakhullámot, aminek az Egyesült Államok líbiai nagykövete is áldozatául esett. Nem csoda, hogy az elmúlt két napban a világsajtó igyekezett minél többet megtudni róla. A legújabb felfedezések azonban alapvetően változtathatják meg a róla kialakult képet.

Szerdán még úgy tudtuk, Sam Bacile egy amerikai-izraeli kettős állampolgárságú zsidó. Csütörtökre az Atlantic kiderítette, hogy szinte biztosan nem izraeli állampolgár, valószínűleg nem zsidó, és talán nem is Sam Bacile a neve.

Jeffrey Goldberg, a lap újságírója kutatása során bukkant Steve Kleinre, aki állítólag a film producere. Klein saját magát "militáns keresztény aktivistának" tartja, civilben pedig lakásbiztosításokkal házal Kaliforniában. "9/11 után magam keltem útra, hogy terrorista sejteket kutassak fel Kaliforniában. Ment az, mint az ágybaszarás. Sam is ekkor ismert meg. A közel-keleti zsidó és keresztény közösség bízik bennem" - mondta.

Állítása szerint a Sam Bacile-ként memutatkozó férfi a segítségét kérte a Mohamed-ellenes film elkészítéséhez. "Nem tudok róla sokat, csak egy órát beszéltünk. Nem izraeli, az biztos. Azt garantálhatom, hogy Izrael államnak ehhez semmi köze. Terry Jonesnak (a koránégető floridai lelkésznek) sincs. A neve álnév. Az összes közel-keleti fickónak, akikkel dolgozom, álvene van. De kétlem, hogy zsidó lenne. Szerintem ez egy megtévesztési kampány" - mondta.

Azt viszont nem árulta el, hogy Bacile kicsoda. A film alkotóiról annyit mondott, mind "aktív amerikai polgárok. Szíriából, Törökországból, Pakisztánból és Egyiptomból jöttek. Vannak köztük koptok, de a többség neoprotestáns" - mondta.

Az Atlantic mellett a CNN-nek is sikerült felkutatni a stáb egyik tagját. A CNN az egyik színésznővel készített interjút, aki azt kérte, hogy a neve ne kerüljön nyilvánosságra. A színésznő szerint 2011 júliusában jelent meg egy hirdetés a Backstage magazinban, amiben embereket kerestek egy „történelmi, Arábiában játszódó kalandfilmhez”, ami akkor a „Sivatagi harcosok” munkacímet viselte.

A színésznő szerint az eredeti forgatókönyvben nem volt szó sem az iszlámról, sem Mohamed prófétáról. „Soha nem lenne közöm olyan filmhez, ami bárkinek is ártana. Teljesen felfordul attól a gyomrom, ha arra gondolok, hogy egy olyan filmben szerepeltem, ami valaki másnak a halálát okozta” – nyilatkozta a színésznő.

A színésznő szerint az eredeti felvételek készítésekor, a film előzetesében Mohamedet játszó színészt egyszerűen Georgenak hívták. A nő más alkalmakkor még olvasott fel szövegrészleteket, amiket rögzítettek, és szerinte ezeket vágták össze az eredeti filmrészletekkel. A stáb egy másik tagja, akinek birtokában van az eredeti forgatókönyv, megerősítette a színésznő állításait.

A CNN szerint a film 80 fős stábjának nevében is eljuttattak hozzájuk egy nyilatkozatot, amiben azt állítják, hogy teljesen félrevezették őket a film céljával kapcsolatban. A közlemény szerint a résztvevőket sokkolta az átírások mértéke és a hazugságok nagysága, amikkel becsapták őket, és nagyon sajnálják a film miatt bekövetkezett haláleseteket.