A Mohamed-film miatt forrong az arab világ

2012.09.14. 11:10 Módosítva: 2012.09.14. 16:56
Tovább terjednek a tiltakozások a Mohamed-film miatt, Szudánban már a brit és a német nagykövetségeket is megtámadták, Tunéziában három halottja van az összecsapásoknak. Egyiptomban beduinok támadtak az ENSZ-békefenntartók táborára, a támadásnak nincsenek magyar sérültjei. Londonban kétszázan tüntettek az amerikai nagykövetség előtt, Brüsszelben egy gázpalackokkal teli autó okozott riadalmat. Líbiában őrizetbe vettek több embert, akiknek meghatározó szerepe lehetett az Egyesült Államok bengázi követsége elleni keddi támadásban, amelyben négy amerikai, köztük a líbiai nagykövet is életét vesztette.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Támadások, tiltakozások, nagykövetségek

  • Egyiptomban: Feldühödött egyiptomi beduinok megtámadták az el-Gora tábort, ahol a magyar békefenntartók laknak. A híradások egyelőre csak kolumbiai és egyiptomi sebesültekről szólnak. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szerint a támadásnak nincs magyar sebesültje. A békefenntartók táborában 43 magyar katona, illetve rendőr teljesít szolgálatot.
  • Folytatódtak az összecsapások Kairóban, ahol a film miatt tüntetők közül többen kövekkel dobálták az amerikai nagykövetséget. Az épületet körbeálló rendőrök könnygázzal válaszoltak a közel ötszáz támadónak. A követség körüli utcákat szögesdróttal, betonakadályokkal és rendőrségi járművekkel zárták le. Az al-Dzszíra szerint a tüntetésekben egy ember meghalt és legalább tizenöten megsérültek.
  • Szudánban: tovább terjed a Mohamed-film miatt kirobbant tiltakozáshullám. A szudáni fővárosban, Karthúmban nagyjából tízezer tüntető gyűlt össze a német és a vele szomszédos brit nagykövetség előtt, majd a tilatkozók egy csoportja megtámadta a német nagykövetséget, írta a BBC. A tiltakozók lerángatták a német zászlót, a helyére iszlamista jelkép került. A támadók tüzeket gyújtottak, a német nagykövetség egy része is lángol. A rendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetőket, akiket sikerült kiverni a követségek területéről. A tüntetésekben két tüntető életét vesztette, egyiküket egy rendőrautó gázolta halálra. A nagykövetséget még korábban kiürítették, a német diplomaták közül így senkinek nem esett bántódása.
  • Németországnak semmi köze nincs a tüntetéseket kirobbantó Mohamed-filmhez, a Spiegel Online információi szerint helyi vallási vezetők napok óta Németország ellen hangolják híveiket, arra hivatkozva, hogy német szélsőjobboldali csoportok iszlámellenes tüntetéseket tartanak, amelyeken Mohamed prófétát gyalázzák. A BBC helyi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a német nagykövetség előtt már napok óta zajlanak tüntetések, miután egy német bíróság megtiltotta az országban a fiú gyermekek vallási okokból való körülmetélését.
  • Tunéziában: Három tüntető meghalt és harmincan megsebesültek, miután a rendőrség lőfegyverrel kezdte lőni a tüntetőket. A fővárosi amerikai nagykövetségnél először könnygázzal oszlattak, de többen bemásztak az épületet körülvevő falon. A Reuters meg nem erősített forrásokból úgy tudja, hogy az udvarban fákat gyújtottak fel és ablakokat törtek be. Az amerikai zászlót letépték, és helyébe a szalafista mozgalom fekete zászlaját akasztották. A tüntetők egy tuniszi amerikai iskolát is felgyújtottak.
  • Jemenben: A jemeni fővárosban, Szanában is összecsapások robbantak ki. Egy amerikai tisztviselő megerősítette, hogy speciális osztagot küldtek a jemeni nagykövetség védelmére. Szemtanúk szerint a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre.
  • Libanonban: Egy ember meghalt és huszonöten megsérültek a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban. Tripoliban a tüntetők felgyújtottak egy éttermet. „Iszlám államot akarunk, nem keresztényt! Amerika az Isten ellensége! Muzulmánok, mondjátok el sokszor, hogy nem akarunk pápát" - kiabálták a tüntetők, arra reagálva, hogy XVI. Benedek pápa pénteken a közel-keleti országba látogatott.
  • Jordániában: több mint kétezren vonultak fel a fővárosban, Ammanban.
  • Líbiában: a miniszterelnök egyik tanácsadója bejelentette, hogy őrizetbe vettek négy embert a bengázi USA-követség elleni keddi támadás ügyében. Musztafa Abushagur kormányfő pénteken már elmondta, hogy vannak neveik és fényképeik.
  • Bangladesben: tüntetők azt követelik a kormánytól, hogy kéresse be az amerikai nagykövetet, és a parlamentben fogadjanak el elítélő határozatot a Mohamed-filmről.
  • Afganisztánban: egy törzsi demonstráción 100 ezer dolláros vérdíjat javasoltak a film producerének fejére, és elégették Barack Obama amerikai elnök képmását. Az afgán kormány határozatlan időre betiltotta a YouTube-ot az országban, azt remélik, ha az emberek nem tudják megnézni a mohamedes filmet, az véget vet a további zavargásoknak.
  • Irakban: Bagdadban, Bászrában, Ramádiban, Fallúdzsában, Nedzsefben, Kerbelában voltak demonstrációk, összesen több ezer fő részvételével. A tüntetések helyszíne többnyire olyan városrész volt, ahol a szunniták vannak többségben, szemben az előző napi iraki tüntetésekkel, amelyeken főleg síiták vettek részt. A CNN beszámoljóa szerint a tüntetők Amerika- és Izrael- ellenes jelszavakat skandáltak.
  • India: Kasmír Indiához tartozó részében legalább 15 ezer muzulmán tüntetett a film miatt. A fővárosban, Szrinagarban több ezren gyűltek össze, amerikai és izraeli zászlókat égettek, és terroristának nevezték Barack Obama amerikai elnököt. Csennai városban tüntetők kővel dobálták az ottani amerikai konzulátust, betörték néhány ablakát, és elégettek egy Obamát jelképező bábut. A rendőrség gyorsan szétkergette a tüntetőket, és mintegy száz résztvevőt őrizetbe vett.
  • Európában: Londonban nagyjából kétszázan tüntettek az amerikai nagykövetség előtt amerikai és izraeli zászlókat égetve, a tüntetés incidensek nélkül zajlott. Belgiumban 150 embert evakuáltak a brüsszeli amerikai nagykövetségről, miután a nagykövetség közelében egy gázpalackokkal teli autót találtak.

Reakciók

  • Az Egyesült Államokban rendőri védelem alá helyezték a Nakoula Basseley Nakoula nevű, egyiptomi származású kopt keresztény férfit, akiről az AP és a CNN szerint is úgy sejtik, ő lehetett a Mohamed valódi élete című, tüntetéseket kiváltó film rejtélyes rendezője. A férfi annyit ismert el, hogy a film logisztikai előkészítéséért felelt, de egyre több információ utal arra, hogy ő használta a Sam Bacile álnevet.
  • A líbiai nagykövet arról beszélt Washingtonban, hogy a líbiai hatóságok külföldi segítség nélkül nem tudják biztosítani az összes diplomáciai képviselet védelmét az országban.
  • Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az amerikai haditengerészet két kommandósa is meghalt a bengázi USA-követség elleni kedd támadásban, amelyben Chris Stevens nagykövet is életét vesztette. Az áldozatok holttesteit pénteken szállították vissza az Egyesült Államokba, az Andrews légibázison tartott ceremónián Barack Obama is beszédet mondott. Az amerikai elnök közölte, a tettesek felelősségre vonása nem marad el, Amerika pedig továbbra is kiáll a világban a méltóság és a szabadság mellett, amit minden ember megérdemel.
  • Az újdelhi amerikai nagykövetség arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Kasmírba, miután Basiruddin Ahmad mufti, a szövetségi állam kormánya által kinevezett vallási vezető azt követelte, hogy minden amerikai állampolgár hagyja el Kasmírt.
  • A Washington Postnak nyilatkozó kormányszóvivő szerint a Fehér Ház szeretné levetetni a YouTube-ról a Mohamed-filmet, ezért arra kérték a videomegosztót, hogy vizsgálják meg, hogy a film nem ellentétes-e a felhasználási feltételeikkel.
  • Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy mindenhol vizsgálják felül az Egyesült Államok diplomáciai képviseleteinek biztonságát - közölte pénteken a Fehér Ház szóvivője. Jay Carney szerint a Fehér Ház nem rendelkezik olyan értesüléssel, amely szerint a bengázi amerikai konzulátus ellen előre kitervelt támadást hajtottak volna végre, egyúttal cáfolta a brit The Independent információját, hogy az amerikai biztonsági szerveket előre figyelmeztették a készülő rajtaütésre.
  • Az amerikai elnök az Andrews légi bázison kijelentette: az igazságszolgáltatás eléri azokat, akik az amerikaiakra támadnak. Barack Obama az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni támadásban meghalt négy diplomáciai alkalmazott koporsójának fogadásán vett részt.  "Az Amerikai Egyesült Államok sohasem vonul ki a világból. Továbbra is mindent megteszünk, ami a hatalmunkban áll, hogy megvédjük a külföldön szolgálatot teljesítő amerikaiakat, a diplomáciai képviseleteink biztonságának megerősítésével, együttműködve a fogadó országokkal - amelyeknek kötelességük, hogy szavatolják a biztonságot -, valamint azzal, hogy világossá tesszük, hogy az igazságszolgáltatás eléri azokat, akik ártanak az amerikaiaknak."  A négy áldozat, Chris Stevens nagykövet, valamint három munkatársa, Sean Smith, Glen Doherty és Tyrone Woods amerikai zászlóval borított koporsóját pénteken C-17-es katonai repülőgéppel szállították Németországból az Egyesült Államokba.
  • Guido Westerwelle német külügyminiszter elítélte a Németország kartúmi nagykövetségét ért támadást és hivatalába rendelte Szudán németországi nagykövetét, akitől a német diplomáciai képviselet biztonságának garantálását kérte. Iszlamista csoportok vasárnapra újabb tüntetést szerveznek a kartúmi német nagykövetség elé
  • Iszmáil Haníje, a gázai Hamász-kormány vezetője "békés és civilizált" viselkedésre kérte a tüntetőket a gázai megmozduláson, és felszólította az amerikai vezetést, hogy "kérjen bocsánatot az arab és az iszlám néptől a sértő film miatt", és készítőit állítsa bíróság elé.
  • XVI. Benedek pápa halálos fenyegetésnek nevezte a vallási fundamentalizmust, amely "minden vallási közösséget elkeserít" és tagadja az "ősi együttélést", amely olyan országokra jellemző, mint például Libanon.