Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Google nem távolítja el az iszlámellenes filmet a YouTube-ról

2012.09.15. 08:47

Elutasította a YouTube portált birtokló Google a Fehér Háznak azt a felvetését, hogy fontolja meg az arab világban Amerika-ellenes tiltakozásokhoz vezető iszlámellenes film rövid részletének eltávolítását a videomegosztóról. A Google helyi idő szerint pénteken közölte, hogy a filmrészlethez való hozzáférést korlátozták Indiában és Indonéziában, miután szerdán blokkolta Egyiptomban és Líbiában, ahol a bengázi amerikai konzulátus elleni támadás négy ember életét követelte, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövetét.

Az Innocence of Muslims című film miatt pénteken is szerte az arab világban tiltakozók rohamozták meg az Egyesült Államok és nyugati országok diplomáciai képviseleteit. A filmrészlettel kapcsolatban a Google kijelentette, tovább korlátozza a filmhez való hozzájutást, de nem politikai nyomásra, hanem azért, hogy a tartalom megfeleljen az egyes országok jogrendszerének. "Korlátoztuk a hozzáférést a filmhez azokban az országokban, ahol az illegális, mint Indiában és Indonéziában, csakúgy mint Líbiában és Egyiptomban, tekintettel a rendkívül érzékeny helyzetre az utóbbi két országban. Mindez teljes mértékben egybecseng az általunk először 2007-ben lefektetett elvekkel" – fogalmazott a Google.

A Fehér Ház pénteken arra kérte az internetbirodalmat, gondolja át, hogy a videó nem szegte-e meg a YouTube szolgáltatási szabályait. A Google már szerdán úgy fogalmazott, hogy a bejátszás megfelel a szolgáltatásról szóló elveinek.

Az el-Gora-i magyaroknak nem esett bajuk

Közben szombatra helyreállt a rend a Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) egyiptomi táborában, amelyet a film miatt feldühödött beduinok támadtak meg pénteken délután.

A gázai-izraeli határ közelében, a Sínai-félszigeten lévő el-Gora tábor elleni támadásban két kolumbiai és egy egyiptomi katona megsebesült – közölte szombatra virradóra az egyiptomi biztonsági erők szóvivője. A táborban több mint 40 magyar katona, illetve rendőr teljesít szolgálatot. Nekik nem esett bántódásuk. A MENA egyiptomi hírügynökség jelentette, hogy a táborban helyreállt a rend, az el-Gora bázist az egyiptomi biztonsági erők ellenőrzik.

Biztonsági források pénteken arról számoltak be, hogy a beduinok betörtek a táborba, felgyújtottak egy őrtornyot, illetve egy vagy több gépjárművet. A megfigyelők az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten. A tábor 1500 katona szálláshelye. Az egyiptomi hadsereg erősítést küldött a helyszínre.

Nagykövetséget védő tengerészgyalogosok

A kartúmi amerikai követség védelmét is megerősítették, gyorsreagálású amerikai tengerészgyalogos szakasz utazott a szudáni fővárosba – közölte helyi idő szerint pénteken Washingtonban egy hivatalos forrás. Az egység a Fleet Antiterrorism Security Team (FAST, a Flotta Terror-elhárítási Biztonsági Csapata) része. Ennek tagjait arra képezték ki, hogy rövid idő alatt bevethetők legyenek a terrorveszély elhárítására, és megvédelmezzék a külföldön található amerikai diplomáciai képviseleteket.

Korábban hasonló amerikai tengerészgyalogos egységeket vezényeltek a líbiai és a jemeni fővárosba is, ahol szintén tüntetések voltak a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. A szudáni erősítésre azért volt szükség, mert Kartúmban a helyi rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, akik megpróbáltak átmászni az amerikai követség kerítésén.

A bejelentést megelőzően a Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai alelnök pénteken telefonon beszélt szudáni kollégájával, Ali Oszmán Tahával, és kifejezte neki az amerikai nagykövetség biztonságával kapcsolatos aggályait. Biden hangsúlyozta, hogy a szudáni kormány felelőssége a kartúmi diplomáciai létesítmények és azok személyzetének védelme, mint ahogy azt is, hogy az Egyesült Államok számára prioritás a külföldi amerikai diplomáciai jelenlét biztonsága.

Barack Obama elnök pénteken az Andrews légibázison részt vett a líbiai Bengáziban megölt négy amerikai diplomáciai alkalmazott koporsójának  fogadásán, és kijelentette: "Továbbra is mindent megteszünk, ami a hatalmunkban áll, hogy megvédjük a külföldön szolgálatot teljesítő amerikaiakat,  megerősítve diplomáciai képviseleteink biztonságát és együttműködve a fogadó országokkal, amelyeknek kötelességük a biztonság szavatolása."

Az ENSZ BT elítélte a támadásokat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) élesen elítélte az arab országokban működő nyugati diplomáciai képviseletek elleni támadásokat. Egyúttal felszólította az érintett államokat, hogy tegyenek meg mindent a missziók védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeik teljesítésére.

"A Biztonsági Tanács tagjai a lehető legélesebben elutasítják a nagykövetségek és konzulátusok elleni erőszakcselekmények sorozatát" – jelentette ki a BT soros, szeptemberi elnöke, Peter Wittig német ENSZ-nagykövet helyi idő szerint pénteken este. "Nagyon aggódunk a támadások miatt. A diplomáciai képviseletek szellemisége békés, mert a jobb megértést szolgálják." Mint mondta, a támadások semmivel sem magyarázhatók, mindegy, hogy kik, mikor és milyen indíttatásból követik el.

Wittig szerint őrködni kell az alapvető elvek betartása felett. "A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény szerint a fogadó országok felelősek a nagykövetségekért és kötelesek minden lépést megtenni a támadókkal szemben" – hangsúlyozta. A BT felszólította a kormányokat, hogy tegyenek meg mindet a képviseletek és azok személyzete megóvására.