Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Washington nagykövetségeket evakuál

2012.09.16. 00:06

A Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatti tüntetések nyomán az amerikai külügyminisztérium szombaton elrendelte az Egyesült Államok tuniszi, illetve kartúmi nagykövetségének részleges evakuálását.

Az elmúlt napokban mind a tunéziai, mind a szudáni fővárosban heves tüntetések voltak a film miatt, és a tiltakozók mindkét helyszínen megtámadták az Egyesült Államok nagykövetségét. A rendőrség Tuniszban és Kartúmban egyaránt szétverte a tüntetést, Tuniszban három, Kartúmban két tüntető meghalt.

Mindennek nyomán az amerikai külügyminisztérium szombaton elrendelte, hogy a diplomaták családtagjainak, továbbá a nem lényeges feladatokat ellátó alkalmazottaknak azonnali hatállyal el kell hagyniuk az országot. Ezzel egyidejűleg figyelmeztették az amerikai állampolgárokat a szóban forgó két országba történő utazás kockázataira. A szóvivő elsősorban Szudánnal kapcsolatban hangsúlyozta azt, hogy ajánlatos kerülni az ország egyes térségeit.

A tárca a diplomaták családtagjai és a nem lényeges feladatokat ellátó alkalmazottak figyelmét felhívta arra, hogy a két fővárosában nyitva állnak a repülőterek, és elrendelte, hogy minél előbb hagyják el az országot repülőgépen.

Az arab világot átfogó tüntetéshullám kedd este a líbiai Bengáziban kezdődött, ahol iszlám szélsőségesek intéztek támadást az amerikai konzultus ellen. A támadásban életét veszette az amerikai nagykövet, valamint három további alkalmazott.