Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Erőszakos tüntetések Dániában és Belgiumban

2012.09.17. 01:24

Két európai nagyvárosban, Koppenhágában és Antwerpenben is erőszakos tüntetések voltak vasárnap az iszlámot gúnyoló amerikai amatőr film miatt. Antwerpen egyik, jobbára közel-keleti bevándorlók lakta negyedében egy szalafista sejt felhívására tüntettek. A tiltakozó tömeg "Hitetlen kutyák!" és "Együtt lázadunk fel!" jelszavakat skandált. A feldühödött tüntetők összecsaptak a helyszínre vezényelt rendőrökkel, akik közül egy megsérült.

Mivel a tömegmegmozdulást a hatóságok nem engedélyezték, a rendőrök minden tüntetőt - összesen 230 embert - előállítottak. A kihallgatás után mindenkit elengedtek, kivéve egy embert, akinél kést találtak.

A dán fővárosban, Koppenhágában mintegy ezren tüntettek az amerikai nagykövetség előtt az iszlámot becsmérlő film és Mohamed próféta megsértése ellen. A demonstráción dán, angol és arab nyelvű szónoklatok hangzottak el. A tüntetést a Hizb ut-Tharir nevű csoport szervezte, amelynek vezetője úgy nyilatkozott, hogy a gúnyolódó amerikai film "csupán az utolsó provokáció az iszlám elleni háborúban, amelyet a Nyugat - kiváltképpen az Egyesült Államok - évtizedek óta folytat". A koppenhágai tüntetésen incidensek történtek, ezért a rendőrség több embert előállított.

A Kaliforniában készített videofilm gúnyolja és gyalázza Mohamedet és a muzulmánokat. Számos arab országban heves Egyesült Államok-ellenes megmozdulások voltak az elmúlt napokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!