Egyiptom koptokat tartóztatna le a Mohamed-film miatt

2012.09.18. 18:52

A kairói hatóságok kedden elrendelték hét kopt keresztény letartóztatását, akik szerintük részt vettek az iszlámellenes film készítésében - írja a BBC. Az egyiptomi származású, de jelenleg az Egyesült Államokban élő hat férfi és egy nő mellett Egyiptom letartóztatási parancsot adott ki Terry Jones lelkipásztor ellen is, akit a film népszerűsítésével gyanúsítanak. Az egyiptomi ügyészi hivatal szerint a letartóztatási parancsokat hamarosan eljuttatják az Interpolnak és az amerikai hatóságoknak is.

Egyiptomban napok óta zajlanak Amerika-ellenes tüntetések az Mohamed prófétát gyalázó „Muzulmánok ártatlansága” című film miatt. A tiltakozások és az egyiptomi kormány nehézkes reagálása miatt elakadtak az amerikai gazdasági segítségről szóló tárgyalások is.

Egyiptom évente nagyjából 1,5 milliárd dollárt kap létfontosságú gazdasági segélyként az Egyesült Államoktól, de washingtoni források szerint új segélyt valószínűleg már nem fognak jóváhagyni az amerikai elnökválasztást követő időszakig. A gazdasági segély mellett Barack Obama amerikai elnök egymilliárd dolláros adósságkönnyítést ajánlott fel az országnak, de az ezzel kapcsolatos egyeztetések is elakadtak, pedig Egyiptom tartozása jelenleg 3 milliárd dollár körül jár.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn Washingtonban kijelentette: egyelőre korai lenne terrortámadásnak minősíteni az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen végrehajtott múlt keddi támadást, amiben életét vesztette négy amerikai állampolgár, köztük az egyesült Államok líbiai nagykövete, Christopher Stevens.

A merényletet korábban az al-Kaida terrorszervezet vállalta magára, az állítva, hogy azzal a szervezet második számú vezetője, Abu Jahja al-Líbi július haláláért állt bosszút, ám állításukat semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá. Nuland szerinta folyamatban lévő vizsgálat lezárásig korai lenne minősíteni a történteket.

Az orosz hírközlési, információs és médiafelügyelet hétfőn a honlapján elhelyezett felhívásban ajánlotta az internet szolgáltatóknak, hogy blokkolják a hozzáférést az iszlámellenes filmhez. A Roszkomnadzor emlékeztette az internetszolgáltatókat és újságírókat arra az orosz föderációs törvényre, amely szerint a szélsőséges tartalom terjesztése is büntetendő szélsőséges tevékenységnek minősül, a törvénysértőket pedig akár működési engedélyük megvonásával is sújthatják.

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap Mohamed prófétát ábrázoló rajzok közlésére készül legfrissebb, szerdai számában - jelentette be a magazin főszerkesztője egy keddi televíziós adásban. A Charlie Hebdo 2007-ben már közölt Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat, amivel azonnal kivívták a muszlim világ haragját: a francia humorlap ellen a párizsi Nagy Mecset és a Francia Iszlám Szervezetek Egyesülete emelt vádat, mivel állításuk szerint a Charlie Hebdo magazin kigúnyolta a muszlimokat. Az újság szerkesztője viszont határozottan kiállt amellett, hogy a rajzok nem a muszlimokkal, hanem a terroristákkal szemben foglalnak állást. A francia bíróság felmentette a magazin szerkesztőjét. 2011-ben a lap az iszlámot gúnyoló különkiadással jelentkezett, ezután ismertlen tettesek feltörték a magazin honlapját és bombát robbantottak a Charlie Hebdo párizsi főszerkesztőségénél.

A lap főszerkesztője, Charb szerint karikatúrák "azokat fogják megrázni, akik azt akarják, hogy egy olyan újság olvasása közben sokkolják őket, amelyet soha nem olvasnak". A bejelntésre azonnal reagált Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök, aki felelősségre intett az ügyben és jelezte, hogy nem ért egyet semmilyen túlzó megjelenítéssel. A Kairóban tartózkodó Laurent Fabius külügyminiszter egy kérdésre azt válaszolta, hogy ellenez mindenféle provokációt. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy Franciaországban létezik a szabad véleménynyilvánítás joga.

Kedden folytatódtak az iszlámellenes videó miatt kitört tüntetések. Thaiföldön mintegy négyszáz muzulmán tartott békés tüntetést a bangkoki amerikai nagykövetség előtt. A tüntetők „tisztelünk minden vallást” és „szeretjük Mohamed prófétát” táblákkal vonultak utcára, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket.