Merénylet Kabulban a Mohamed-film miatt

2012.09.18. 06:18

Külföldieket szállító kisbuszt robbantott fel egy öngyilkos merénylő kedden a kabuli repülőtér közelében, a terrorcselekményben legalább kilenc ember meghalt – közölte a rendőrség. A merénylet elkövetését egy afgán felkelőcsoport vállalta magára , és közölte, hogy azt bosszúból hajtotta végre az iszlámellenes amerikai film bemutatásáért.

Fotógalériánk a muzulmán tüntetésekről - kattintson a képre!
Fotógalériánk a muzulmán tüntetésekről - kattintson a képre!
Fotó: Khaled Abdullah / Reuters

Mohammad Zahír, a kabuli rendőrség bűnügyi osztályának vezetője azt mondta, hogy az áldozatok közül nyolcan egy nemzetközi légi közlekedési vállalat alkalmazottai, akik a repülőtéren dolgoztak. A kilencedik áldozat pedig a busz afgán vezetője. Korábbi hírek arról szóltak, hogy a tolmácsuk volt az afgán áldozat. A detonációban nyolc afgán megsebesült.

Röviddel a merénylet után a Hezb-e-Iszlami nevű afgán iszlamista felkelőcsoport magára vállalta a merénylet elkövetését, s közölte, hogy bosszúból hajtotta végre a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amatőr filmért. Zubair Szedikki, a szervezet szóvivője azt mondta, hogy egy nő robbantotta fel magát a busz közelében.

A rendőrség viszont azt közölte, hogy a merénylő egy személygépkocsival rohant neki a kisbusznak egy benzinkút közelében. A detonáció erejére jellemző, hogy a robbanás helyszínétől ötven méterre röpítette el a kisbuszt.