Párizs az örmény–azeri viszony rendezését kérte Aliyevtől

2012.09.18. 23:34

Az Örményországgal való bizalom helyreállítására kérte kedden Francois Hollande francia elnök azeri kollegáját, Ilham Aliyevet, akit hivatalában fogadott Párizsban. Eközben mintegy hatszázan tiltakoztak Azerbajdzsán párizsi nagykövetsége előtt amiatt, hogy egy bűnözőt fogadtak az Elysée-palotában.

A Louvre múzeumában az iszlám művészeteknek szentelt új szárny megnyitója alkalmából a francia fővárosba érkezett azeri elnököt - akinek kormánya egymillió euróval járult hozzá a kiállítás 100 millió eurós költségvetéséhez - fogadta Hollande.

„A köztársasági elnök felszólította Azerbajdzsánt, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a bizalom helyreállítására Örményországgal az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportja által, a Hegyi Karabah kérdéséről közvetített rendezési tárgyalások sikeres folytatása érdekében" - közölte a francia elnöki hivatal.

Magyarország augusztus 31-én átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarov katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és előléptettek. Az ügy felszította az örmény-azeri viszályt, azt az aggodalmat keltve, hogy kiújulhatnak a harcok a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, de Örményország által elfoglalt Hegyi Karabah enklávé birtoklásáért.

Aliyev diktátor és gyilkos?

„Safarovot börtönbe, a fasiszta Aliyevet ki Franciaországból!" - skandálta a tömeg a franciaországi örmény szervezetek felhívására rendezett esti békés demonstráción Párizsban. A többségében a 600 ezresre becsült örmény diaszpórához tartozó tüntetők „Franciaország egy bűnözőt fogad, az igazságszolgáltatás nem eladó", „Safarovnak vissza kell mennie a börtönbe", „Diktátor Aliyev", „Gyilkos Aliyev" feliratú táblákat tartottak a magasba.

„Elfogadhatatlan, hogy 18 nappal azután, hogy a gyilkos Safarovnak megkegyelmezett, Aliyev Franciaországba jöhet és az elnöki hivatalban fogadják" - mondta beszédében Franck Papazian, a Franciaországi örmény szervezeteket koordináló tanács (CCAF) társelnöke.

Francois Rochebloine, a nemzetgyűlés örmény-francia baráti tagozatának elnöke elmondta: kezdeményezte Francois Hollande elnöknél, Laurent Fabius külügyminiszternél és Jean-Claude Mignonnál, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnökénél, hogy a starsbourgi székhelyű szervezet ítélje el Azerbajdzsánt és Magyarországot a Safarov-ügyért.

Olajüzletet akar Párizs

Az azeri elnököt szerda délelőtt a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) székházában fogadják. A francia Total olajipari és a GDF Suez energiaipari cég, valamint az azerbajdzsáni állami olajtársaság, a Socar júliusban jelentették be, hogy ígéretes eredmények várhatók az Azerbajdzsán partjaihoz közel eső Absheron földgázmezőtől, amit a jövőben közösen szándékoznak kitermelni.